Data: 2004-12-06 06:26:16
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?
Od: "D_J_B_J" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
przepis na 2 duże Pizze (leciutko zmodyfikowany odnośnie farszu) Agnieszki
Wostal.
ja robiłem jak narazie tylko jeden raz ale Pizza wyszła wyśmienita. w piątek
są moje imieniny i zamierzam ją zaserwować. Przepis wczesniej sprawdzony
przez liczną "grupę dyskusyjną" :-)
C i a s t o:500g mąki1 szklanka mleka40g tłuszczu (3 łyżki oliwy z
oliwek)42g drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru(do ciasta proponuję dodać
przyprawę do pizzy lub oregano) S o s:gęsty sos pomidorowy (z kartonu lub
puszki np.parmallat 0k.0,5l)2 ząbki czosnkumała cebulkaprzyprawy: sól,
pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia,i co jeszczechcecie "F a r s
z":1/2kg pieczarek1 cebulakilka plastrów szynki, boczku, salami (ja robię z
30 dkg wołowiny)1/4kg mozarelli1/4kg ostrego sera żółtegooliwki lub
kukurydzai na co jeszcze macie ochotę J a k t o z r o b i ć
?Niewielką ilość ciepłego mleka wymieszać ze świeżymi drożdżami,łyżeczką
cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia przy
kaloryferze). Potem połączyć z resztą składników do ciasta i wyrobić ręką na
gładką miękką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce (np. obok
kaloryfera)na ok.20-30 minut.W tym czasie można przygotować sos i farsz. Sos
pomidorowy mieszamy zwyciśniętym czosnkiem, drobniutko posiekaną cebulką i
przyprawami igotujemy. Kiedy się "przegryzie" a cebulka zmięknie - miksujemy
iodstawiamy. Następnie kroimy pieczarki w plasterki a cebulę w piórka
ipodduszamy na patelni. Obydwa rodzaje serów ścieramy na grubej tarce
imieszamy ze sobą. Wędlinę (opócz salami) rwiemy na małe kawałki.Blachę
smarujemy oliwą i rozkładamy na niej ciasto (powinno do tejpory zwiększyć
3-4krotnie swoją objętość). Smarujemy 1/3 sosu i posypujemypołową sera.
Następnie układamy równomiernie pieczarki i cebulę. Szynkę,boczek, salami i
tuńczyka rozkładamy według uznania na cieście i posypujemyżółtym serem.
(dzięki temu wędlinki nie wyschnie). Potem jeszczeszczypta oregano i do
rozgrzanego piekarnika - ok. 200 stopni na ok. 25 minut (należy oczywiście
od czau do czasu do niej zaglądać)S M A C Z N E G O ! ! ! ! !
|