Data: 2004-12-05 13:31:07
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?
Od: "Kina" <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "alien71" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:coc8v7$edq$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Greg" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:4b1682832fe5ccb3e0b21f09deadb3ea@news.home.net.
pl...
> >
> >
>
> A oto przepis:
>
>
>
> 1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
>
> wychodzi lepsza )
>
> 1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
>
> weźmie więcej wody, raz mniej )
>
> 3 łyżki stołowe oliwy
>
> torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
>
> sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
>
> pieprz
>
> zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma
odpowiedni
>
> smak, aromat i nie jest mdłe)
>
>
>
> Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
>
> ziołami.
>
> Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy
dodawać
>
> stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić
na
>
> gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
>
> łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
>
> glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto
trzeba
>
> bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
>
> lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
>
> wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
>
> najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
>
> ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
>
> Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
>
> Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się
oburzą,
>
> że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
>
> nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
>
> równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem, że ciasto wałkują ).
>
> Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
>
> I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec
jak
>
> wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
>
> oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję
jeszcze
>
> czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
>
> układać kompozycje jakie komu pasują.
>
> I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
>
> rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
>
> ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
>
> udał.
>
> I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to
chętnie
>
> na nie odpowiem.
>
> POZDRAWIAM I SMACZNEGO!
>
>
>
dzień dobry
czasem podpatruję to co tu piszecie i znajduję różne ciekawostki -
generalnie trafiam :)
myślałam, ze tak tez będzie z tą pizzą-brzmiało ciekawie - niestety nie
udało się :(
pewnie to moja wina, ale robiłam dwa razy i za pierwszym blat był miękki ale
bardzo gumiasty, a za drugim bardzo chrupiący (delikatnie powiedziane).
wiec nie wiem co źle robię, ale chyba nadal pozostanę przy poszukiwaniach
idealnego przepisu na pizze :(
pozdrawiam
|