Data: 2004-11-28 10:27:49
Temat: Re: Pizza - proszę o przepis na pizzę, czy to ciasto drożdżowe ?
Od: "alien71" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Greg" <b...@p...pl> napisał w wiadomości
news:4b1682832fe5ccb3e0b21f09deadb3ea@news.home.net.
pl...
>
>
A oto przepis:
1/2 kg mąki krupczatki ( można dać zwykłej mąki, chociaż z krupczatki
wychodzi lepsza )
1 szklanka mąki ( z doświadczenia wiem, że z tym bywa różnie, raz ciasto
weźmie więcej wody, raz mniej )
3 łyżki stołowe oliwy
torebka drożdży instant ( są bardzo łatwe w "obsłudze" )
sól (około jednej płaskiej łyżeczki )
pieprz
zioła do pizzy lub oregano ( dodaję do ciasta ponieważ wówczas ma odpowiedni
smak, aromat i nie jest mdłe)
Mąkę należy przesiać, wymieszać na sucho z drożdżami, solą, pieprzem i
ziołami.
Gdy jest dobrze wymieszane dodajemy wodę ( bez oleju ). Wodę należy dodawać
stopniowo i tyle by ciasto było średniej twardości. Ciasto należy wyrobić na
gładko, by nie kleiło się do rąk, dopiero wówczas dodajemy oliwę po jednej
łyżce. Nie należy się przejmować tym że ciasto po dodaniu oliwy zrobi się
glutowate tylko trzeba dalej je wyrabiać ( wpije cały olej ). Ciasto trzeba
bardzo dobrze wyrobić ( jest to niestety najgorsza część w robieniu pizzy,
lecz gwarantuję, że efekt będzie zachwycający ). Gdy ciasto jest dobrze
wyrobione trzeba je wstawić do jakiegoś pojemnika ( miseczki, garnka ) i
najlepiej przykryć cienką folią do pakowania ( nie wysycha ), odstawić w
ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarni rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolicy. Wiem, że w tym momencie niektórzy się oburzą,
że ciasto na pizzę się rozciąga nie wałkuje. Ja niestety do tej pory nie
nauczyłem się podrzucać ciasta do sufitu, a rozwałkowane jest przynajmniej
równe ( w kilku dobrych pizzeriach widziałem, że ciasto wałkują ).
Ciasto podsypuję dobrze mąką i układam na blaszce.
I jeszcze jeden dobry sprawdzony sposób by z ciasta nie wyszedł zakalec jak
wytopią się pyszności na nim poukładane. Trzeba ciasto dobrze wysmarować
oliwą, jest to naprawdę wypróbowany sposób ( ja do tej oliwy dodaję jeszcze
czosnek, poduszony oczywiście. Na tak przygotowane ciasto można wówczas
układać kompozycje jakie komu pasują.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie sera. Nie od razu. Gdy pizza będzie już
rumiana w piekarniku wyjmujemy ją wówczas, układamy plasterki sera i
ponownie wkładamy do piekarnika na dosłownie trzy minuty by ser się ładnie
udał.
I to chyba tyle. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie tego przepisu to chętnie
na nie odpowiem.
POZDRAWIAM I SMACZNEGO!
|