Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Toffi" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Placek dziwoląg ?
Date: Fri, 21 Nov 2003 16:12:23 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: b...@p...onet.pl@zm88.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bpla0r$nnq$1@news.onet.pl>
References: <bpl7ga$god$1@news.onet.pl> <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: zm88.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1069427547 24314 80.54.158.88 (21 Nov 2003 15:12:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Nov 2003 15:12:27 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180268
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agnieszka" <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:0300.000006d6.3fbe229f@newsgate.onet.pl...
> Prosze podaj Twoj przepis, porownam z tym wygrzebanym z sieci. Chyba sie
> skusze :-)
1,5 kg jabłek ( antonówka lub reneta0
1 szkl mąki
1szkl cukru
1 szkl kaszy manny
cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
kostka masła lub margaryny
tarta bułka do posypania formy
puder do posypania
napiszę skrótem bo w orginale jest dosyć długi opis
Formę grubo posmarować masłem lub margaryną ( ok 4 dag) i wysypać tartą
bułką. Mąkę, kaszę mannę,cukier i cukier waniliowy dokładnie wymieszać
dodając porcjami proszek do pieczenia. Wymieszane sypkie produkty podzielić
na 3 części. Jabłka obrac, pokrajać na cwiartki a potem na cienkie
plasterki. 1/3 "mieszanki" wsypać równą warstwą na dno formy. Przykryć
połową jabłek uciskając je lekko aby się równo ułożyły. Jeśli ktoś lubi
jabłka posypać cynamonem. Przykryć jabłka drugą częścią "mieszanki",
wyrównać i ułożyć resztę jabłek.Potem trzecią część 'mieszanki" Na całej
powierzchni ciasta rozłożyć cienkie plasterki masła lub margaryny i do
piekarnika. Jak długo i w jakiej temp wskazówek brak ;-)
No i tak myślę, że tu się chyba zakalca nie da zrobić ?;-)))
Pozdrawiam
Toffi
|