Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@i...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 06 Aug 2006 17:32:09 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 54
Message-ID: <4...@u...de>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl> <eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4lhh$kng$1@news.onet.pl>
<4...@u...de> <eb4tqc$7u5$1@news.onet.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
nl0MKX/M5iDqOuFupME9lAtRShqTi3WCNpeR2iRQcOF8DtngfqMNoCRPDv
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719)
In-Reply-To: <eb4tqc$7u5$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274915
Ukryj nagłówki
Marchewka schrieb:
> Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
> news:4jmbg8F8k680U1@uni-berlin.de...
>> Marchewka schrieb:
>>> Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p.
>>> idukc. jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek
>>> kupować. Też sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) -
>>> linki podałam wcześniej.
>>
>> niekonieczne.
>
> No, skoro wiesz lepiej, bo kupujesz takie garnki co jakiś czas i
> użytkujesz także aluminiowe na płycie indukcyjnej (chociaż wolisz gaz),
> to sprzeczać się nie będę...
nie użytkuję, ale znam zasadę działania płyt indukcyjnych, to, co to są
prądy wirowe i parę innych szczegółów.
>>> Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam
>>> nawet z takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście
>>> wielowarstwowe dno jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest
>>> 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale nie jest to warunek konieczny. Super
>>> sprawdzają się garnki i patelnie z IKEI 365+. Polecam. Nie są w
>>> zawrotnej cenie, zwłaszcza te w zestawie.
>> na tym specjalność polega. Na płycie normalnej lub halogenowej możesz
>> gotować w szklanych naczyniach, na przykład.
>
> To wiem. I?
no i nic.
>> ja też nie. Palnik gazowy ma większą moc od płyty indukcyjnej. ;-)
>
> Z pewnością nie taką, jak p. idukc. z funcją Power czy powerBoost (różne
> nazwy u różnych producentów). No, ale każda pliszka swój ogon chwali,
> choćby nawet i się rozmijała z prawdą.
to nie mój ogon, a pliszką też nie jestem. A moc jest taka, jaka jest
napisana na tabliczce znamionowej. No i jak kuchenka jest podłączona do
sieci 230V/16A to większej mocy niż 3.7kW z kuchenki nie wyciągniesz.
> Przy okazji życzę dobrej zabawy przy myciu kuchenki gazowej po
> wykipieniu czegokolwiek. ;-) Też zajmuje czas. Jak dla mnie całkiem
> sporo czasu... P. idukc. nie ma tych wad (m.in. kłopotliwe czyszczenie),
> co inne płyty i kuchenki gazowe. O tym też było w linku, który podałam.
ale płyta się może porysować, też coś może wykipieć i się przypalić.
Wszystko ma swoje wady i zalety.
A apropos pliszki i ogona, to ty jesteś na 100% za kuchenką indukcyjną,
ja tylko wyliczałem wady i zalety poszczególnych kuchni elektrycznych.
Waldek
|