Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!usenet.b
lueworldhosting.com!feeder01.blueworldhosting.com!peer02.iad.highwinds-media.co
m!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.c
om!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b
-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pochwalę się - zrobiłem żurek...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <535411c3$0$2147$65785112@news.neostrada.pl>
<12tisdmk075at.19fflz72ro5mj$.dlg@40tude.net>
<53546574$0$2233$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<535504dc$0$2379$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 21 Apr 2014 15:42:35 +0200
Message-ID: <b76qdbdmcly8$.77w1i2qwau0v.dlg@40tude.net>
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.79.16
X-Trace: 1398087750 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2233 79.185.79.16:6319
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3355
X-Received-Body-CRC: 2327803351
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355632
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 21 Apr 2014 13:45:38 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Jakie uprzedzenia, jaka gruźlica? Jak zwierzak ma gruźlicę, to nieważne
> jaką część włożysz do garnka - przetrwalniki bakterii będą, one
> wbudowują się w układ krwiotwórczy.
Nie, nie jest tak z gruźlicą. Gotowanie zabija prątki. Dlatego dawniej,
kiedy gruźlica była groźna bo powszechna, np zalecano wyparzanie naczyń
osób chorych na gruźlicę. Obecnie też występuje, a jest o tyle groźniejsza,
ze prątki uodporniły się na szereg kluczowych leków, dlatego coraz częstsza
jest gruźlica lekooporna. Występuje także u zwierząt i przenosi się na
ludzi. Sytuacja nie jest różowa, choć już stosunkowo dawno bo w latach
70-ych Polskę uznano za kraj wolny od gruźlicy:
http://www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty7/art/Krajews
ka_Monika_art.pdf
> Tyle że akurat do niedawna bakterie
> gruźlicy były bardzo, ale to bardzo słabymi bakteriami
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/znaleziono-pierwsze-
przypadki-calkowicie-lekoopornej-gruzlicy/s5tjb
> - ocenia się że
> nawet obecnie znacząca część populacji nosi w śluzie płuc bakterie
> gruźlicy - i nic, poza śluz te bakterie łba wychylić nie mogą, nie
> namnażają się szybciej niż giną.
Zbyt różowo to widzisz, mam inne wiadomości od lekarzy i weterynarzy.
> Po gotowaniu - w ogóle nie ma sprawy.
Owszem, ale i wcześniej tak było.
>
> To raczej to, ze naród zapomniał o podrobach - zwróć uwagę, że
> zdziwienie potrafią budzić nerki, flaki nawet
Akurat te są bardzo powszechnie kupowane, wręcz bez nich w sklepach
zwłaszcza okres przedświąteczny jest nie do wyobrażenia.
> z podrobów pozostała w
> zasadzie wątroba. Już nawet mózg (zaliczany tradycyjnie do drobiów, nie
> do patrochów - stary myśliwski podział o którym już pisałem, tkwiący
> swymi korzeniami gdzieś w paleolicie) budzi zdziwienie wśród ludzi -
> więc i restauratorzy nie chcą klientów płoszyć.
Bo się ludzie snobują na kuchnię włoską i francuską, jakby polska ich
zawstydzała - cóż, zwykle wybierają ją ludzie z kompleksami i
niedowartościowani także w innych dziedzinach.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|