Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin1
!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56da$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001d70$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b002530$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Mon, 21 May 2018 10:37:50 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5b002530$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 64
Message-ID: <5b0284e8$0$690$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 5.173.56.207
X-Trace: 1526891752 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 690 5.173.56.207:1506
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380623
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-19 o 15:22, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-17 o 12:44, XL pisze:
>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>> W dniu 2018-05-16 o 19:52, XL pisze:
>>>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>>
>>>>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>>>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też hoduję
>>>>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>>>>> transportu już się nie nadają.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>>>>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć dzieciom
>>>>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>>>>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy nie
>>>>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>>>>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się miękki
>>>>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>>>>
>>>>>
>>>> Jednak przemysłowi producenci nie czekają ze zbiorem do momentu aż owoce
>>>> będą całkowicie dojrzałe. Nawet posuwają się do sztucznego barwienia
>>>> pomidorów które faktycznie są jeszcze zielone. Kupuję kilo takich w
>>>> sklepie, przekrawam jednego - rzecz nadaje się tylko do kosza, pozostałe
>>>> leżą na parapecie. Po kilku dniach przekrawam następnego - tego już od
>>>> biedy można zjeść.
>>>>
>>>>
>>> Od biedy. O tym mówię. Podrabiany arbuz też jest od biedy zdatny do
>>> jedzenia. Ci, co nie jedli nigdy prawdziwego, nawet chwalą :->
>>>
>> No wiesz, pomidor do pełni smaku musi mieć odpowiednie warunki. Te
>> zimowe ze szklarni zawsze są tylko pomidorową namiastką. Nie wiem jak u
>> Ciebie, ale u mnie poza sezonem nie najgorsze pomidory oferuje Lidl,.
>> Nazywają się "Rzymskie" i naprawdę maja smak pomidora.
> Też zdarza mi się je kupować - i tylko te. Nawet nasiona kiedyś pobrałam i
> mam już teraz swoje krzaki z nich. Odmiana Caniles. Niedawno oznaczano
> odmianę na opakowaniu, teraz już chyba nie. Za chwilę mohe pójdą do gruntu.
>
> Przy okazji - czerwone i pomarańczowe podłużne koktajlowe pomidorki z
> Biedronki też pyszne i mam je już trzeci rok z nasion pobranych z tych
> kupionych - świetnie powtarzają.
Nie zwróciłem uwagi na to jak one konkretnie się nazywają. A swoją drogą
- można z takich nasion robić sadzonki? Słyszałem jak ktoś mądry prawił
w tv że dobrej jakości owoce czy warzywa można uzyskiwać tylko z nasion
ściśle wyselekcjonowanych.. Stanowczo odradzał tzw wtórnego rozmnażania,
czyli uprawy roślin z samodzielnie pozyskiwanych nasion.
>
>
>> Mówisz - arbuz dla ubogich...:-D Nie, naprawdę trudno uwierzyć że ktoś
>> świadomie może oszukiwać klientów oferując jakieś dynie jako arbuzy..
>>
>>
> Cóż, właśnie na tej naiwnej ,,trudności" od zawsze bazował handel ?
>
Oczywiście, ale tu rzecz dotyczy tanich arbuzów.. Mozna klienta naciągać
na "dobry maślany" który ma oznaczać masło, i to na pewno się opłaca,
ale fałszowanie arbuzów...
|