Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56da$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001d70$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<pdq4i1$49j$1@news.icm.edu.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Mon, 21 May 2018 10:38:28 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <pdq4i1$49j$1@news.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 78
Message-ID: <5b02850e$0$690$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 5.173.56.207
X-Trace: 1526891790 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 690 5.173.56.207:1506
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380624
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-19 o 23:21, Animka pisze:
> W dniu 2018-05-19 o 14:51, Trybun pisze:
>> W dniu 2018-05-17 o 12:44, XL pisze:
>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>> W dniu 2018-05-16 o 19:52, XL pisze:
>>>>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>>>>
>>>>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>>>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też
>>>>>> hoduję
>>>>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>>>>> transportu już się nie nadają.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>>>>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć
>>>>> dzieciom
>>>>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>>>>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy
>>>>> nie
>>>>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>>>>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się
>>>>> miękki
>>>>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>>>>
>>>>>
>>>> Jednak przemysłowi producenci nie czekają ze zbiorem do momentu aż
>>>> owoce
>>>> będą całkowicie dojrzałe. Nawet posuwają się do sztucznego barwienia
>>>> pomidorów które faktycznie są jeszcze zielone. Kupuję kilo takich w
>>>> sklepie, przekrawam jednego - rzecz nadaje się tylko do kosza,
>>>> pozostałe
>>>> leżą na parapecie. Po kilku dniach przekrawam następnego - tego już od
>>>> biedy można zjeść.
>>>>
>>>>
>>> Od biedy. O tym mówię. Podrabiany arbuz też jest od biedy zdatny do
>>> jedzenia. Ci, co nie jedli nigdy prawdziwego, nawet chwalą :->
>>>
>>
>> No wiesz, pomidor do pełni smaku musi mieć odpowiednie warunki. Te
>> zimowe ze szklarni zawsze są tylko pomidorową namiastką. Nie wiem jak u
>> Ciebie, ale u mnie poza sezonem nie najgorsze pomidory oferuje Lidl,.
>> Nazywają się "Rzymskie" i naprawdę maja smak pomidora.
>>
>> Mówisz - arbuz dla ubogich...:-D Nie, naprawdę trudno uwierzyć że ktoś
>> świadomie może oszukiwać klientów oferując jakieś dynie jako arbuzy..
>
> Jak poznać podrobionego arbuza?
>
> Na pierwszy rzut oka "podróbka" jest z zewnątrz bardzo podobna do
> oryginału - podobny kolor, kształt owocu. Większą różnicę widać po
> przekrojeniu lub po prostu po dotknięciu owocu. Prawdziwy arbuz jest
> gładki, natomiast na tym, który powstaje z dyni, wyczuć można podłużne
> pręgi. Niekiedy są one widoczne. Kolor miąższu podrabianego arbuza
> jest mniej różowy a sam miąższ jest twardszy, bardziej łykowaty i
> mniej słodki. Arbuzowaty smak jest właściwie zachowany, jednak takiemu
> arbuzowi czegoś brak, by powiedzieć, że jest to 100 procent arbuza w
> arbuzie.
>
> Po co podrabia się arbuzy?
>
> Sprawdza się stara maksyma: jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi
> o pieniądze. Jak czytamy na blogu wkrajuktorynieistnieje.blogspot.de,
> "prawdziwy arbuz daje mniej owoców niż ten podrabiany. Kiedy siejemy
> arbuza ten potrafi dać do np. 5 ton owocu, a ten zrobiony z dyni, aż
> np. 15 ton". Oprócz tego, prawdziwe arbuzy wolniej dojrzewają więc
> krócej są na rynku. Podróbką można cieszyć się dłużej.
>
> https://pl.blastingnews.com/kulinaria/2015/06/podrob
iony-arbuz-jak-go-rozpoznac-czym-rozni-sie-od-prawdz
iwego-arbuza-00446613.
Ale kto tu by miał oszukiwać - sprzedawca czy producent?
Oczywiście i mnie się zdarzało kupować arbuzy trochę inne, jednak
wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że to żadne podróbki a tylko
niecałkowicie dojrzałe oryginalne arbuzy.
|