Data: 2005-07-07 14:59:14
Temat: Re: Podróże kulinarne
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aska wrote:
poprawiam, coby w menu można było znaleźć.
> To ja sie dolacze do polecania austriackich slodkosci (pisze fonetycznie
> gdyz niemieckiego ni w zab): apfelstrudel (strudel z jabłkami) + wanila sos
Apfelstrudel mit Vanillensoße
> (ciastko plywa w tym sosie co bardzo mi smakowo odpowiada) i germknudel mit
> mon mit - oczywiscie - wanila sos. To drugie to taki parzak nadziewany
Germknödel mit Vanillesoße
taki pączek na parze, tylko większy
> marmolada posypany mielonym makiem z cukrem i polany sosem waniliowym -
powidła śliwkowe (czyli Pflaumenpowidl) lub marmolada z moreli
(Marillenmarmelade)
> absolutny hit ostatniego mojego narciarskiego wyjazdu. Dzien bez germknudla
> byl dniem straconym.
tylko trzeba uważać by dupsko potem pasowało do siedzenia, bo to
cholerna bomba kaloryczna.
No i jest jeszcze Palatschinken, czyli po naszemu naleśniki.
Waldek
|