Data: 2001-07-06 11:06:26
Temat: Re: Poledwiczka wieprzowa z kurczaka ;-))
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > > Inne moje szybkie dania bazują na piersiach kurczaków lub indyków.
> > > Przepis, jak ktoś coś znowu w lodówce znajdzie ;-))
> > > Waldek
> >
> > dobra, Waldek, znalazlam piers z kurczaka w lodowce...:))))
> > co radzisz? :)))
> > inaczej by sie nie podzielil...
>
> Ja tez mam piers z kurczaka w lodowce... :)
> Co prawda mialam zamiar zrobic z niej "wielka salatke z kurczaka",
> ale jeszcze moge zmienic zamiar... ;-)))
>
no to tak na szybko, gdzieś już to opisywałem, ale chyba nikt nie czytał
:-(
wariant piccaty.
pierś drobia pokroić na cienkie plasterki. Pomaga lekko zamrozić.
Plasterki te osolić, opieprzyć, ocurrzyć i opapryczyć do smaku. Obtoczyć
w mące, jajku i mieszance tartej bułki 50/50 z tartym parmezanem. Smażyć
jak schabowy ino krócej.
Do tego sos pomidorowo/papryczany (w przypadku braku poniżej opisanej
papryki, można próbować z normalną papryką i chili, albo łychę letcso
dodać (zmiksować)).
Sos: drobno posiekaną cebulkę (dymkę, ale normalna też ok) zeszklić na
oliwie, dodać przecier pomidorowy, troszkę mąki i dalej podsmażać (ale
nie spalić). Do tego pucha pomidorów bezskórkowych. Jak się ma czas i
chęć, to oczywiście świeże brać. Do tego dodać oregano i bazylię, sól do
smaku, dwie drobno pokrojone chile ancho (bez pestek) i słoiczek
kaparów. Gotować parę minut na wolnym ogniu. Ja doprawiam sosem sojowym
i ewentualnie octem balsamico, jak kaparów mniej lub nie takie kwaśne.
Pasuje szczególnie do makaronów "tasiemek", mogą być te kolorowe.
Inne warianty kiedy indziej. Muszę pracować i to nie w kuchni ;-))
Waldek
|