Data: 2006-10-09 11:27:14
Temat: Re: "Polska" kawa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:egbj9d$lgm$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Tatiana" <y...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1hmrgfuqv5dp8$.dlg@czarodziejka.net...
>>
>> Dowody. Rozumiem, że ta cała liofilizacja to bujda.
>>
>
> To taka pisowska prawda, jak co komu wygodnie.
> Liofilizacja 100 lat temu (a nawet nieco poźniej ;-) była osiągana przez
> odparownie w odpowiednich warunkach.
Liofilizacja to odparowanie (a dokładnie sublimacja) MROŻONEGO produku w
PRÓŻNI.
> Dawno już się nikomu (w sensie przemysłowym producentom) nie opłaca
> ładować takiej ilości energii więc kawa liofilizowana powstaje bez użycia
> wody.
Czyli ekstracja "substancji kawowych" innym niż woda rozpuszczalnikiem, a
potem pozbycie sie tegoż rozpuszczalnika.
DJD
|