Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Polska" kawa
Date: Tue, 10 Oct 2006 19:13:36 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <egalbg$ldm$1@sunflower.man.poznan.pl> <egbbil$688$1@inews.gazeta.pl>
<egbi5f$h1a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<q...@4...com>
<ege33c$s9b$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<egfnil$q27$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<egfrt2$9mn$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<egfuge$e3i$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.123.10
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1160500417 27747 217.153.123.10 (10 Oct 2006 17:13:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Oct 2006 17:13:37 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.1 (Intel Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279909
Ukryj nagłówki
In article <egfuge$e3i$1@atlantis.news.tpi.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> >> Wladyslaw Los napisał(a):
> >>> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> >>>> Wladyslaw Los napisał(a):
> >>>>> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> >> [...]
> >>> O jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie?
> >> E to mało powiedziane, cała chemia stosowana przed i w trakcie produkcji.
> >
> > jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie? I co to znaczy
> > "cała chemia"?
>
> Próbowałes kiedyś kawy bezposrednio po ekstrakcji? Wiesz jak smakuje?
> Cala chemia to kilka etapów składajacych sie na wyprodukowanie
> "aromatycznej" kawy czyli walka odzyskanie aromatu utraconego w czasie
> ekstrakcji lub odtworzenie aromatu właściwego dla danego gatunku kawy
> (musi być zawsze taki sam, a czy naturalnie zawsze bywa? NIE!)
> http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-6632200600
0200006&script=sci_arttext
Cala chemia w tym artykule to dwutlenek węgla i węgiel aktywowany.
Zresztą nie ma tam mowy o żadnych procesach chemicznych.
> oraz "czystość" urządzeń i przestrzeganie procesów technologicznych.
> Kiedyś kawe robiono z dojrzałych nasion zbieranych recznie, teraz robi
> sie to ... sam wiesz.
Nie wiem.
> Masz dostep do bazy EBSCOhost?
Nie.
No więc jakie dodatki E znajdują się w kawie i w jakiej?
>
> [...]
> > No niby jaki?
>
> Np. niskowrzący chlorowany.
Do liofilizacji?
Konkrety, drogi Jerzy. Proszę o konkrety.
Władysław
|