Data: 2006-10-10 17:13:36
Temat: Re: "Polska" kawa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <egfuge$e3i$1@atlantis.news.tpi.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> >> Wladyslaw Los napisał(a):
> >>> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> >>>> Wladyslaw Los napisał(a):
> >>>>> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> >> [...]
> >>> O jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie?
> >> E to mało powiedziane, cała chemia stosowana przed i w trakcie produkcji.
> >
> > jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie? I co to znaczy
> > "cała chemia"?
>
> Próbowałes kiedyś kawy bezposrednio po ekstrakcji? Wiesz jak smakuje?
> Cala chemia to kilka etapów składajacych sie na wyprodukowanie
> "aromatycznej" kawy czyli walka odzyskanie aromatu utraconego w czasie
> ekstrakcji lub odtworzenie aromatu właściwego dla danego gatunku kawy
> (musi być zawsze taki sam, a czy naturalnie zawsze bywa? NIE!)
> http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-6632200600
0200006&script=sci_arttext
Cala chemia w tym artykule to dwutlenek węgla i węgiel aktywowany.
Zresztą nie ma tam mowy o żadnych procesach chemicznych.
> oraz "czystość" urządzeń i przestrzeganie procesów technologicznych.
> Kiedyś kawe robiono z dojrzałych nasion zbieranych recznie, teraz robi
> sie to ... sam wiesz.
Nie wiem.
> Masz dostep do bazy EBSCOhost?
Nie.
No więc jakie dodatki E znajdują się w kawie i w jakiej?
>
> [...]
> > No niby jaki?
>
> Np. niskowrzący chlorowany.
Do liofilizacji?
Konkrety, drogi Jerzy. Proszę o konkrety.
Władysław
|