X-Received: by 10.49.96.8 with SMTP id do8mr77930qeb.30.1369823319491; Wed, 29 May
2013 03:28:39 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.96.8 with SMTP id do8mr77930qeb.30.1369823319491; Wed, 29 May
2013 03:28:39 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!ch1no2719444qab.0!news-out.g
oogle.com!y6ni57070qax.0!nntp.google.com!ch1no2719441qab.0!postnews.google.com!
glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 29 May 2013 03:28:39 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <ko4i1a$5fq$2@node2.news.atman.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=31.182.201.144;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
NNTP-Posting-Host: 31.182.201.144
References: <knq2a8$hg1$1@node1.news.atman.pl>
<8...@g...com>
<ko4i1a$5fq$2@node2.news.atman.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <f...@g...com>
Subject: Re: Pomidorowy obłęd
From: k...@g...pl
Injection-Date: Wed, 29 May 2013 10:28:39 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351289
Ukryj nagłówki
W dniu środa, 29 maja 2013 11:33:39 UTC+2 użytkownik Trybun napisał:
> W dniu 2013-05-29 08:58, k...@g...pl pisze:
>
> > W dniu sobota, 25 maja 2013 12:04:05 UTC+2 u�ytkownik Trybun napisa�:
>
> >> Sk�d u niew�tpliwych smakoszy bierze si� ten zapa� do zabijania smaku
>
> >>
>
> >> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod r�n� postaci�? Id� do
>
> >>
>
> >> knajpy na kotleta schabowego, do kt�rego oczywi�cie jaki� imbecyl
>
> >>
>
> >> zbryzgaďż˝ mi frytki ketchupem.. Ryba w sosie greckim!! Przecieďż˝ w tej
>
> >>
>
> >> bryi pomidorowej ryby nie wyczuje nawet najbardziej wysublimowane
>
> >>
>
> >> podniebienie. Bigos, leczo dawniej obywa�o si� bez sosu pomidorowego, a
>
> >>
>
> >> dzi� szok gdy kto� nie dodaje. Tu na grupie czytam �e niekt�rzy nawet
>
> >>
>
> >> posuwaj� si� do uszlachetniania smaku szparag�w... pomidorem...
>
> > akurat pomidiory to moja slabosc. tyle ze ketchup to nie pomidory - to jest
troche inna Coca Cola, czyli cholera wie z czego jest zrobiony. to po pierwsze... bo
dalej, jesli cos plywa w "pomidorowej brei" to to jest do bani. bowiem niemala kazda
(z malymi wyjatkami) potrawa z udzialem pomidorow powinna byc tak przyrzadzona by sos
pomidorowy oblepial meritum, a nie by to "meritmu plywalo w zupie z pomidorow. wazne
by nie zageszczac sosu z pomidorow jakimis dodatkami typu maka czy smietana. nalezy
redukowac do stanu zageszczenia. smaczne i zdrowe bowiem likopen zawart w pomidorach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Likopen szczegolnie kozystnie wplywa na nasze zdrowie
kiedy wystepuje w wiekszym stezeniu - czyli w pastach i koncentratach oraz gestych
sosach.
>
> >
>
> > 1 duzy pomidor; 2-3 zabki czosnku; oliwa z oliwek; jakies ziola np. bazylia;
troche "makaronu"; nieco dobrego sera = dobry posilek. wazne - pomidor zawsze bez
skorki i z usunietymi gniazdami nasiennymi
>
>
>
> Moja te�, uwielbiam ich smak.. Ale nie z frytkami, kt�re mi zdecydowanie
>
> lepiej smakujďż˝ bez tego dodatku.
nie jem frytek, w ogole ziemniaki to raczej w sladowych ilosciach
|