Data: 2012-01-27 10:16:53
Temat: Re: Pomysł na...
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Bbjk wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2012-01-27 10:26, Qrczak pisze:
>
>> Nie wiem, jak Paulinka, ale ja bym umarła... zapewne z przejedzenia, na
>> pewno z zachwytu.
>
> Nic straconego, kiedy masz urodziny? Dawaj w długą :)
>
>> BTW jakiego kremu używasz do przełożenia bezy?
>
> Z serkiem mascarpone, karmelem i bitą śmietaną. Plus kwaśne wiśnie dla
> przełamania słodyczy. Coś jak tort dacquoise, ale bez kajmaku, zamiast
> niego karmel i bez daktyli, za to z orzechami (włoskie lub laskowe
> podrumienione wcześniej) i z wiśniami. Mrożone poprzedniego dnia zalewam
> wiśniówką, potem dobrze odcedzam, a najlepiej wiśnie ze słabej nalewki,
> jak się ma.
A taki z maskarponki to i ja robię, tyle że dodaję kogla-mogla zamiast
karmelu. Ale szukam czegoś nowego, bo ileż można tak samo i tak samo...
I drugi truflowy też, jak mam za dużo gorzkiej czekolady w domu. Ten by się
na pewno z nalanymi wiśniami dobrze skompomował.
Dumam o czymś też na bazie zbitośmietanowej, ale może tym razem bardziej
kwaskowate... może z cytrynką/limonką?
Qra
|