Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysł na...
Date: Wed, 01 Feb 2012 10:17:21 +0100
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 43
Message-ID: <jgavuv$u2h$1@news.icm.edu.pl>
References: <jfsa1q$h6a$1@node2.news.atman.pl> <jfsfuv$2bf$1@inews.gazeta.pl>
<jfsg2m$h6a$9@node2.news.atman.pl>
<4f225874$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<jfv9ts$rr5$1@node2.news.atman.pl> <jg8npd$6lv$1@news.icm.edu.pl>
<jg9pd6$4vl$2@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: aedr9.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1328087839 30801 79.186.95.9 (1 Feb 2012 09:17:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Feb 2012 09:17:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:9.0) Gecko/20111222 Thunderbird/9.0.1
In-Reply-To: <jg9pd6$4vl$2@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341956
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 23:19, Paulinka pisze:
>
> Mam takiego przedpotopowego Zelmera. Nie spali mi się taki mikser przy
> tak gęstym cieście?
Ja też mam Zelmera "Robi", takiego z miską. To wyrabianie nie trwa
długo, mniej więcej 10 minut. Nic mu się nie dzieje, chociaż lekko nie
ma. ;) Ciasta nie robię bardzo gęstego, jest takie, że lepi się do rąk.
Na koniec wyłączam mikser, posypuję z wierzchu mąką, formuję mniej
więcej równą kulę i zostawiam. Nie jest to takie typowe "lśniące i
gładkie ciasto drożdżowe".
Zresztą najlepiej bym Ci pokazała naocznie jak to robię, tylko
musiałabyś się do mnie pofatygować. :)
> Wiesz już tu polecałaś patelnię jednemu takiemu i jajecznicę spalił ;P
Nie każdy radzi sobie z zaawansowaną technologią, czasem nawet studia
nie pomagają. ;)
>
> Mi wychodzi taka gruba pewnie przez to sumienne wygniatanie. Spróbuję
> Twojego przepisu i się podzielę jak wyszło :)
Spróbuj. A przede wszystkim rozwałkuj cieniej.
A przepis na to ciasto wzięłam ni mniej, ni więcej, a z gazetki "Karmimy
malucha". Udoskonaliłam sobie tylko technologię mikserem.
Wklejam proporcje:
350g mąki, 15g drożdży, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka cukru, 3/4
szklanki ciepłej wody, 1/2 łyżeczki soli.
Drożdże rozprowadzić z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody, wlać do
mąki, posolić i wyrabiać dolewając stopniowo resztę wody. Pod koniec
wyrabiania dodać oliwę. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ciasto powinno podwoić objętość.
Teraz sama już robię "na oko", zachowując tylko mniej więcej proporcje,
a właściwie to - kierując się konsystencją ciasta. Jeśli potrzebuję
ciasta na większą blachę, to biorę więcej składników i już.
Aha, a wodę dodaję od razu do drożdży, tak że wychodzi mi szklanka
takiej wodnistej mikstury drożdżowej i to siup do mąki.
Ewa
|