Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Qrczak <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysł na...
Date: Thu, 02 Feb 2012 22:17:46 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <jgeuhp$g5v$1@inews.gazeta.pl>
References: <jfsa1q$h6a$1@node2.news.atman.pl> <jfsfuv$2bf$1@inews.gazeta.pl>
<jfsg2m$h6a$9@node2.news.atman.pl>
<4f225874$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<jfv9ts$rr5$1@node2.news.atman.pl>
<4f28ef96$0$1264$65785112@news.neostrada.pl>
<jgek99$8a5$3@node2.news.atman.pl> <jges5h$8br$1@inews.gazeta.pl>
<jgesik$8a5$16@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 84-10-224-103.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1328217465 16575 84.10.224.103 (2 Feb 2012 21:17:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Feb 2012 21:17:45 +0000 (UTC)
X-User: qrka
In-Reply-To: <jgesik$8a5$16@node2.news.atman.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.23) Gecko/20110920
Thunderbird/3.1.15
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342064
Ukryj nagłówki
Dnia 2012-02-02 21:43, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2012-02-02 19:22, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Qrczak pisze:
>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Qrczak pisze:
>>>>>
>>>>> Robię pizzę samodzielnie, ino wygniatanie mnie męczy strasznie.
>>>>> Fajna wychodzi, ale na bardzo grubym cieście. BTW ma ktoś jakiś
>>>>> sprawdzony przepis na pizzę na cienkim cieście?
>>>>
>>>> Czy ręczne wygniatanie męczy? Jeśli trwa 2-3 minuty, jak mnie, to
>>>> chyba nie zdąży.
>>>
>>> 2-3 minuty, to Ty Qra chyba bełtasz zaczyn z mąką ;)
>>
>> Chleb, powiadasz? Chleb gdzieś z 5 minut "wygniatam". I to łyżką, co
>> gorsza drewnianą.
>
> Bez machiny chlebowej? Nigdy nie robiłam sama chleba, zawsze myślałam,
> że to najwyższe wtajemniczenie w kulinariach.
A to jest prostsze niż pierogi akurat. I ciasto drożdżowe. I gołąbki. I
pasztet na święta. Trzeba sobie tylko zrobić zaczyn.
>>>> A żeby było na bardzo cienkim, to dobrze rozplaskać i nie czekać z
>>>> wyrastaniem. Ale placek grubości naleśnika, co pod ciężarem dodatków
>>>> opada, to nie pizza dla mnie. Wolę mieć co ugryźć.
>>>
>>> Jakbym wcześniej wiedziała, ze istnieje coś pomiędzy naleśnikiem a
>>> drożdżowcem, to bym może nawet częściej tą pizzę pichciła.
>>
>> Mnie najbardziej odpowiada taka na 1-1,5 cm wysoka. A ta od Ewy jakiej
>> Ci wyszła wysokości?
>
> A gdzieś tak właśnie. Ładnie wypieczona na brzegach, w środku też
> wypieczona, nic nie oklapło, żadnych zakalców. Ładne, zgrabne (bo na
> blaszce się ładnie udało rozłożyć) smaczne ciasto.
No, to już na przyszłość masz jak znalazł.
Qra
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|