Data: 2012-02-03 15:43:00
Temat: Re: Pomysł na...zaczyn zytni
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 3 Feb 2012 15:31:06 +0100, bulka paryska napisał(a):
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:jggqan$8l0$1@news.icm.edu.pl...
>> W dniu 2012-02-03 14:36, Qrczak pisze:
>>> Ale to jest strasznie prosty przepis:
>>> - zaczyn
>> A toto skąd wziąć? Ukisić sobie samemu?
>> Ewa
> ============
> A stad na przyklad :)
> http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas
-zytni-krok-po-kroku.html
> (...)
Zaczyn o wiele szybciej i zupełnie prawidłowy:
- ilość mąki jak w powyższym linku
- ilość wody (gotowana! ostudzona) zmniejszona nieco
- na miejsce części wody dodać "to coś" białe wraz z płynem z dna słoja z
ogórkami kiszonymi (własnej roboty, niepasteryzowanymi) - są to po prostu
kolonie bakterii kwasu mlekowego, dokładnie takie same, które są pracowicie
i długo hodowane w ww przepisie w linku.
Zakwas ten przechowujemy w lodówce, po każdorazowym użyciu dodając mąki i
świeżej letniej przegotowanej wody i pozostawiając na dobę w cieple, potem
znowu do lodówki.
|