Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysł na sałatkę
Date: Fri, 10 Aug 2012 20:03:07 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 27
Message-ID: <k03ico$51j$1@news.icm.edu.pl>
References: <k02sa9$fmt$1@news.dialog.net.pl> <k02ue6$ceb$1@node2.news.atman.pl>
<k02v28$glj$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: bcv64.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1344621785 5171 83.27.237.64 (10 Aug 2012 18:03:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Aug 2012 18:03:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:14.0) Gecko/20120713 Thunderbird/14.0
In-Reply-To: <k02v28$glj$1@news.dialog.net.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347637
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-08-10 14:33, Paulinka pisze:
>
> Co racja, to racja. Składniki dowolne, skład osobowy przyjęcia jest
> otwarty na nowe smaki.
> Niemniej nikt - podobnie jak ja nie robi sałatek imprezowych non stop,
> więc liczę na domowe, sprawdzone hity.
> W domu mam pierdyliard pomidorów koktajlowych, malinówek, mam sporo
> młodej cukinii żółtej, świeżych porów, ogórków gruntowych (zbiory taty).
Wykorzystując te składniki (poza cukinią), zrobiłabym taką sałatkę
grecką wzbogaconą tuńczykiem z puszki. Czyli pomidor, ogórki w kawałki,
do tego czarne oliwki, to wszystko na postrzępioną sałatę, dodać piórka
czerwonej cebuli, tuńczyka z puszki. Nie mieszać za bardzo tylko polać
winegretem albo sosem majonezowo-jogurtowym, nakładać dwoma łyżkami,
podawać z bagietką.
Możesz też zrobić włoskie bruschette - cukinię, pomidory, bakłażan i
trochę cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (z solą, pieprzem i
bazylią), tak żeby odparować wodę z warzyw, ale żeby zachowały się mniej
więcej w postaci kostki. To nakładać na grzanki z bagietki. Na letnie
dni pychotka.
BTW To już rok minął! Ale ten czas leci. Mała już chodzi? Ucałowania od
cioć internetowych.
Ewa
|