Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Waldek F." <t...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Poszukuję przepisów.
Date: Tue, 7 Oct 2003 23:39:59 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 30
Message-ID: <blvbrd$lc3$1@foka.acn.pl>
References: <blsaqs$2jce$1@foka.acn.pl> <bltobq$3oc$1@atlantis.news.tpi.pl>
<blu8nm$1685$1@foka1.acn.pl> <blv1ej$15d$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.64.146
X-Trace: foka.acn.pl 1065562799 21891 62.121.64.146 (7 Oct 2003 21:39:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Oct 2003 21:39:59 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:175526
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:blv1ej$15d$1@news.onet.pl...
(ciach)
> Cześć - po przerwie wracam.
> Sprecyzuj, o jaki smak i jaki procent Ci chodzi. Generalnie w każdej
nalewce
> możesz wymienić część cukru (lub całość) na miód - decyduje smak, którego
> szukasz. Ja lubię ratafię z miodem lub wiśniówkę z miodem.
> Dorota
(ciach)
Właśnie o to mi chodziło! W jakiej części czy całości można zastąpić cukier
miodem? Czy zmieni to smak?
Mam ochote i sporo miodu aby to zrobic lecz nie chce za bardzo ryzykować
(utratę miodu) !!!!
Zrobiłem nalew z przepisu Martki. Pachnie wybornie. Jutro połącze ze
sprytusem i miodem. Nie wiem jednak czy mam podgotować i odszumować miód,
czy wlać do niego spirytus jak leci ? Jeśli chodzi o procenty, to lubię
nalewki ok. 40 - 45 %
Sam mam już zrobionych kilka. Jeśli ktoś chętny to podam przepisy na te
najprostsze, a jednocześnie uważam że najlepsze. Zbliża się zima i czas na
kosztowanie nalewek, choć najlepiej robić je w późnym lecie a smakować
właśnie w zimie. Są jednak i takie które można robic przez cału rok (no może
brak będzie w niektórych porach owoców do produkcji).
|