Data: 2003-10-07 21:39:59
Temat: Re: Poszukuję przepisów.
Od: "Waldek F." <t...@a...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dorota***" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:blv1ej$15d$1@news.onet.pl...
(ciach)
> Cześć - po przerwie wracam.
> Sprecyzuj, o jaki smak i jaki procent Ci chodzi. Generalnie w każdej
nalewce
> możesz wymienić część cukru (lub całość) na miód - decyduje smak, którego
> szukasz. Ja lubię ratafię z miodem lub wiśniówkę z miodem.
> Dorota
(ciach)
Właśnie o to mi chodziło! W jakiej części czy całości można zastąpić cukier
miodem? Czy zmieni to smak?
Mam ochote i sporo miodu aby to zrobic lecz nie chce za bardzo ryzykować
(utratę miodu) !!!!
Zrobiłem nalew z przepisu Martki. Pachnie wybornie. Jutro połącze ze
sprytusem i miodem. Nie wiem jednak czy mam podgotować i odszumować miód,
czy wlać do niego spirytus jak leci ? Jeśli chodzi o procenty, to lubię
nalewki ok. 40 - 45 %
Sam mam już zrobionych kilka. Jeśli ktoś chętny to podam przepisy na te
najprostsze, a jednocześnie uważam że najlepsze. Zbliża się zima i czas na
kosztowanie nalewek, choć najlepiej robić je w późnym lecie a smakować
właśnie w zimie. Są jednak i takie które można robic przez cału rok (no może
brak będzie w niektórych porach owoców do produkcji).
|