Data: 2003-05-29 12:56:08
Temat: Re: Potrawy, które nie wychodza
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bb4ujv$3tc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > No to nie uszczęśliwiam na siłę :)
>
>
> nie!!!!!!! ja z gory dziekuje ZA PRZEPIS - znaczy dziekuje za fatyge i
jak
> najbardziej poprsze o ten przepis;-)))))))))
>
> ale my sie dogadujemy;-)
>
proszę bardzo, to z mojego przepisu na szarlotkę, ale mogą być każde inne
owoce sezonowe (jabłka, śliwki, maliny, wiśnie, czereśnie) - wyjdzie ze
wszystkim:
3 szklanki mąki, szklanka cukru, 4 jajka, kostka margaryny, 2 kopiaste
łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody albo jogurtu naturalnego, 1,5
kilograma kwaśnych jabłek, kopiasta łyżeczka cynamonu, cukier wanilinowy,
bulka tarta i kawałek masła do wysmarowania blachy.
Wszystkie skladniki na ciasto kruche (w odróżnieniu od drożdżowego) powinny
być prosto z lodówki.
Mąkę na płaską powierzchnię, w środku robimy dołek. Wbijamy 1 całe jajko i 3
żółtka, białka zostawiamy, bo będą potrzebne. Dodajemy proszek do pieczenia,
jogurt naturalny, pół szklanki cukru. Margarynę siekamy na kawałki i
wrzucamy na całość (kawałek trzeba zostawić do wysmarowania blachy, papierek
też). Wszystko teraz siekamy nożem tak, żeby się połączyło w całość, a
kawałki margaryny były jak najmniejsze.
Odkładamy nóż i wyrabiamy szybko ręcznie, zamiast cukru zwykłego można dać
cukier puder (wtedy trochę więcej), wtedy wyrabia się o wiele szybciej.
Na talerzyk i do zamrażarki na co najmniej godzinę (musi być twarde).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cynamon i cukier
wanilinowy.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180-200 st. C (trwa to mniej więcej ok. 15
minut)
Pianę ubić (jak się doda odrobinę soli na końcu noża, ubije się na pewno),
dodać pozostałe ? szklanki cukru, ubijac, aż będzie puchate (ubij, jak
piekarnik już będzie nagrzana, żeby nie siadła przez długie stanie).
Prostokątną, dużą blaszkę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą.
Oblepić ciastem, zostawić jego ? do starcia na wierzch. Na ciasto posypać
trochę bułki tartej (wtedy nie nasiąknie jabłkami i nie będzie wilgotne). Na
to położyć jabłka, na to bitą pianę, a na to wszystko zetrzeć na grubych
oczkach pozostałe ciasto.
Piec 30-40 minut w 180-200 stopniach aż ciasto na wierzchu się zrumieni.
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
|