Data: 2010-02-08 15:00:31
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hkp5um$1au$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:hkokh3$iho$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> > news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>
> >> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
> >> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
> >> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
> >> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
> >> >
> >>
> >> scina sie bialko z miesa :-)
> >> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac"
lyzka
> >> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie
robi
> > (sa
> >> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
> >> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)
> >
> > Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
> > osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są
> > rozpuszczalne
> > głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a
> > nie
> > pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.
> >
>
> No jesli sie na chudym miesie robi rosol to ok, ale jak jest
"centymetrowa"
> warstwa tluszczu? co wtedy? hehehe
Używasz do innych potraw zebrany tłuszcz np do gotowanego ryżu.
|