Data: 2010-02-08 13:57:33
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:hkokh3$iho$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
>> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
>> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
>> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
>> >
>>
>> scina sie bialko z miesa :-)
>> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac" lyzka
>> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie robi
> (sa
>> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
>> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)
>
> Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
> osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są
> rozpuszczalne
> głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a
> nie
> pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.
>
No jesli sie na chudym miesie robi rosol to ok, ale jak jest "centymetrowa"
warstwa tluszczu? co wtedy? hehehe
|