Data: 2010-02-08 09:00:53
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:hkok67$ibg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "eko" <...@...pl> napisał w wiadomości
> news:hkkd8h$rbj$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> > Mam jeszcze pytanie: dlaczego podczas gotowania kurczaka
> > w tej niewielkiej osolonej wodzie robi się taka biała piana?
> > Czy wystarczy ją łyżka zebrać czy trzeba to mięso opłukać?
> >
>
> scina sie bialko z miesa :-)
> Jak podczas gotowania kazdego miesa, rosolu itd. Wystarczy "zebrac" lyzka
> cedzakowa. Gotujac rosol i chcac zeby nie byl metny tak sie wlasnie robi
(sa
> osoby ktore zbieraja gaza przy okazji zbierajac nadmioar tluszczu ale
> dotyczy to raczej wywarow na zupy wlasnie)
Co innego zszumować rosół, co innego pozbawić go tłuszczu, co uważam
osobiście za wielki błąd, gdyż substancje smakowe i aromaty są rozpuszczalne
głównie w tłuszczach. Mozna zjeść w czym innym o wiele mniej tłuszczu, a nie
pozbawiać rosołu właściwie wszelkiej wartości.
|