Data: 2001-06-20 06:14:44
Temat: Re: Poulet Marengo-dlugie
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magda Rzepka <m...@i...zabrze.pl> wrote:
> Hej.
> Z przyjemnoscia podaje ciekawy przepis na kurczaka.
> Jak przeczytalam przepis ten zawdzieczamy kucharzowi Napoleona
> Bonaparte, ktory po zwyciestwie bitwy pod Marengo przyrzadzil kurczaka z
> pomidorami i czosnkiem.
> Z czasem do przepisu dorzucono pare skladnikow.
Pominawszy fakt, ze caly ten przepis spisalas zywcem z ostatniego numeru
VIVY!, to kurczak smazony na oliwie z czosnkiem i pomidorami znany byl
dlugo przed bitwa pod Marengo i zwykle nazywamy go kurczakiem po
prowansalsku. Oryginalnosc poulet Marengo polega na dodatkach. Dunand,
kucharz Napoleona wg. legendy uzyl pierwotnie jajek, rakow, i wody z
dodatkiem koniaku. Z cala pewnoscia jednak nie uzyl kostki rosolowej,
czego i Wam nie polecam.
Wladyslaw
|