Data: 2007-07-09 18:41:07
Temat: Re: Poutine
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <f6rnon$36e$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>
>
>>> Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
>>> rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
>>> Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
>>>
>> frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
>> wysokiej temperatury;
>> http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
>>
>> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>> pozdr. Jerzy
>
> I co?
Chciałem się upewnić czy dobrze użyłeś słowo frytura.
pozdr. Jerzy
|