Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Powidła.
Date: Sun, 08 Oct 2017 21:55:09 +0200
Organization: private
Lines: 75
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59d8f71a$0$15208$65785112@news.neostrada.pl>
<orav8q$qm1$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ordc3t$6tg$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ordjf0$h8j$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59da7ad4$1$5151$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1507492523 3356 88.156.90.73 (8 Oct 2017 19:55:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Oct 2017 19:55:23 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378832
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 21:21 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>
>> Groszek ptysiowy nie zawiera cukru, a jedynie sporo mąki i tłuszczu.
>
> ,,Jedynie" - OMG. Przecież to połączenie najgorsze z możliwych!
>
>> Ale wiesz w ogóle, jak wygląda groszek ptysiowy i jaki może być jego
>> ładunek glikemiczny (nie mylić z indeksem glikemicznycm)?
>> To są puste w środku, wypełnione powietrzem struktury, a ilość tłuszczu
>> tylko obniża ładunek glikemiczny od mąki.
>
> Kto takie bzdety opowiada, że połączenie wegli z tłuszczami jest
> korzystne?
> LOL
Trzeba śledzić _nowe_ trendy, dawniej posługiwano się różnymi
uproszczeniami.
Niejedne już tutaj obśmialiśmy.
Proponuję zapoznać się też z określeniem "ładunek glikemiczny".
http://www.insulinoopornosc.com/nie-patrz-slepo-w-in
deks-glikemiczny-popatrz-na-zdrowe-jedzenie/
"pamiętać o tym, że białko i tłuszcz zwalnia wchłanianie węglowodanów.
Dlatego węglowodany nawet złożone, powinny być jedzone w towarzystwie
białka i/lub tłuszczu."
Ale proszę czytać całość artykułu, nie popadać w retorykę "ja wszystko
wiem lepiej"!
To nie jest kolejny portal typu OlgaSmile, czy cupcake:
http://www.insulinoopornosc.com/wspolpraca/
>
>>
>> W ogóle nie ma porównania potencjalnej możliwości utycia od tych
>> produktów
>> - trudno porównuje się mrówkę i słonia.
>
> Albowiem, w odróżnieniu od groszku ptysiowego, powidła je się kilogramami
> :->
Nie ma śmiechu, m. in. to bierze pod uwagę ładunek glikemiczny.
Ileż można zjeść groszku ptysiowego do talerza zupy?
Dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że powidła wejdą w biodra znacznie
łatwiej!
--
Trefniś
|