Data: 2017-10-08 21:55:09
Temat: Re: Powidła.
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .10.2017 o 21:21 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>
>> Groszek ptysiowy nie zawiera cukru, a jedynie sporo mąki i tłuszczu.
>
> ,,Jedynie" - OMG. Przecież to połączenie najgorsze z możliwych!
>
>> Ale wiesz w ogóle, jak wygląda groszek ptysiowy i jaki może być jego
>> ładunek glikemiczny (nie mylić z indeksem glikemicznycm)?
>> To są puste w środku, wypełnione powietrzem struktury, a ilość tłuszczu
>> tylko obniża ładunek glikemiczny od mąki.
>
> Kto takie bzdety opowiada, że połączenie wegli z tłuszczami jest
> korzystne?
> LOL
Trzeba śledzić _nowe_ trendy, dawniej posługiwano się różnymi
uproszczeniami.
Niejedne już tutaj obśmialiśmy.
Proponuję zapoznać się też z określeniem "ładunek glikemiczny".
http://www.insulinoopornosc.com/nie-patrz-slepo-w-in
deks-glikemiczny-popatrz-na-zdrowe-jedzenie/
"pamiętać o tym, że białko i tłuszcz zwalnia wchłanianie węglowodanów.
Dlatego węglowodany nawet złożone, powinny być jedzone w towarzystwie
białka i/lub tłuszczu."
Ale proszę czytać całość artykułu, nie popadać w retorykę "ja wszystko
wiem lepiej"!
To nie jest kolejny portal typu OlgaSmile, czy cupcake:
http://www.insulinoopornosc.com/wspolpraca/
>
>>
>> W ogóle nie ma porównania potencjalnej możliwości utycia od tych
>> produktów
>> - trudno porównuje się mrówkę i słonia.
>
> Albowiem, w odróżnieniu od groszku ptysiowego, powidła je się kilogramami
> :->
Nie ma śmiechu, m. in. to bierze pod uwagę ładunek glikemiczny.
Ileż można zjeść groszku ptysiowego do talerza zupy?
Dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że powidła wejdą w biodra znacznie
łatwiej!
--
Trefniś
|