Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:/FD3I9TD1bY80gjA6pDxXaFB9Bk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59da8a64$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Powidła.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59d8f71a$0$15208$65785112@news.neostrada.pl>
<orav8q$qm1$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ordc3t$6tg$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<ordjf0$h8j$1@usenet.news.interia.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59da7ad4$1$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 08 Oct 2017 20:28:20 GMT
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.124.45
X-Trace: 1507494500 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5155 79.191.124.45:53514
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3501
X-Received-Body-CRC: 1305690575
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378833
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 21:21 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>
>>> Groszek ptysiowy nie zawiera cukru, a jedynie sporo mąki i tłuszczu.
>>
>> ,,Jedynie" - OMG. Przecież to połączenie najgorsze z możliwych!
>>
>>> Ale wiesz w ogóle, jak wygląda groszek ptysiowy i jaki może być jego
>>> ładunek glikemiczny (nie mylić z indeksem glikemicznycm)?
>>> To są puste w środku, wypełnione powietrzem struktury, a ilość tłuszczu
>>> tylko obniża ładunek glikemiczny od mąki.
>>
>> Kto takie bzdety opowiada, że połączenie wegli z tłuszczami jest
>> korzystne?
>> LOL
>
> Trzeba śledzić _nowe_ trendy, dawniej posługiwano się różnymi
> uproszczeniami.
> Niejedne już tutaj obśmialiśmy.
> Proponuję zapoznać się też z określeniem "ładunek glikemiczny".
>
> http://www.insulinoopornosc.com/nie-patrz-slepo-w-in
deks-glikemiczny-popatrz-na-zdrowe-jedzenie/
>
> "pamiętać o tym, że białko i tłuszcz zwalnia wchłanianie węglowodanów.
> Dlatego węglowodany nawet złożone, powinny być jedzone w towarzystwie
> białka i/lub tłuszczu."
Co to znaczy ,,zwalnia wchłanianie"? - to nigdzie w artykule nie jest
wyjaśnione, na jakim etapie trawienia to się (niby) dzieje i na jakiej
zasadzie.
Ot - stwierdzenie nie poparte niczym.
> Ale proszę czytać całość artykułu, nie popadać w retorykę "ja wszystko
> wiem lepiej"!
J.w.
>
> To nie jest kolejny portal typu OlgaSmile, czy cupcake:
> http://www.insulinoopornosc.com/wspolpraca/
>
>
>>
>>>
>>> W ogóle nie ma porównania potencjalnej możliwości utycia od tych
>>> produktów
>>> - trudno porównuje się mrówkę i słonia.
>>
>> Albowiem, w odróżnieniu od groszku ptysiowego, powidła je się kilogramami
>> :->
>
> Nie ma śmiechu, m. in. to bierze pod uwagę ładunek glikemiczny.
> Ileż można zjeść groszku ptysiowego do talerza zupy?
DUŻO. Uwielbiam groszek ptysiowy nawet bez zupy.
> Dlatego spokojnie mogę stwierdzić, że powidła wejdą w biodra znacznie
> łatwiej!
>
Tia. Przeciez zgodnie z cytowanymi sensacjami - jak zjem te powidła na
kromce chleba posmarowanej masłem, to nie utyję. LOL
Grunt to w coś wierzyć i tego się trzymać.
--
XL
|