Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: k...@p...onet.pl (KZU)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Problem 1-wszy - pasztet cielęcy
Date: 13 Apr 2001 22:40:28 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 94
Message-ID: <005a01c0c459$321f0100$13f860d9@krysia>
References: <016d01c0c1d2$03c35600$13f860d9@krysia>
<HmOA6.3454$3O5.1215797@wagner.videotron.net>
Reply-To: "KZU" <k...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 987194428 28964 213.180.128.22 (13 Apr 2001 20:40:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Apr 2001 20:40:28 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from pe19.bielsko.sdi.tpnet.pl ([217.96.248.19]:1025 "HELO krysia") by
priv.onet.pl with SMTP id <S25810AbRDMUer>; Fri, 13 Apr 2001 22:34:47
+0200
X-Received: from pe19.bielsko.sdi.tpnet.pl ([217.96.248.19]:1025 "HELO krysia") by
priv.onet.pl with SMTP id <S25810AbRDMUer>; Fri, 13 Apr 2001 22:34:47
+0200
X-Received: from pe19.bielsko.sdi.tpnet.pl ([217.96.248.19]:1025 "HELO krysia") by
priv.onet.pl with SMTP id <S25810AbRDMUer>; Fri, 13 Apr 2001 22:34:47
+0200
X-Received: from pe19.bielsko.sdi.tpnet.pl ([217.96.248.19]:1025 "HELO krysia") by
priv.onet.pl with SMTP id <S25810AbRDMUer>; Fri, 13 Apr 2001 22:34:47
+0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49685
Ukryj nagłówki
From: "Ania Derejski" <a...@v...ca>
Subject: Re: Problem 1-wszy - pasztet cielęcy
> Mysle, ze dajesz za malo bulki w stosunku do
miesa.
Problem stosunku mięsa do bułki - zawsze obawiam
się przedobrzenia. Na korzyść bułki. Jakimi
zasadami, czy proporcjami się kierować, żeby bułka
nie zabijała smaku?
> Moze tez za malo tlustosci. Samo mieso zawsze
daje
> zbita mase. Kiedys tak nadzialam jakiegos ptaka,
> tez bylo zbite :)))
Pasztet ma w moim odborze wystarczająco tluszczu,
zresztą smak jest wspaniały. Tylko ta wysokość,
zamiast np. 12 ma 8-9 cm.
> Ja nie gotuje miesa na pasztet lecz dusze
> w malej ilosci wody i z warzywami. Potem jak
> miele to mieso to miele tez warzywa.
Przy gotowaniu (pykaniu) odparowywuję płyn, który
łącznie z mięsem i warzywami jest przemielany.
(Śmiesznie brzmi!!)
> Nie ma prawa byc zbite.
> Nie wiem czy pomoglam...
> Wesolych Swiat z udanym pasztetem zycze!
> Ania
Dziękuję za zainteresowanie, spokojnych i zdrowych
Świąt przy pełnym stole a nie żołądku.
Pozdrawiam
KZU
> "KZU" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:016d01c0c1d2$03c35600$13f860d9@krysia...
> > Pasztet cielecy ze względu na dość wysokie
koszty,
> > robię dwa, trzy razy do roku, za to dość dużą
> > formę, tzn. długą. Można wtedy kawałek
zamrozić na
> > inną okazję. Moje ś.p. Mamusia robiła z takich
> > samych składników co ja i wychodził jej
puchaty,
> > rozpływający się w ustach, po zamrożeniu i
> > rozmrożeniu nie zmieniał konsystencji. Mój
> > problem, to nie wysychanie przy pieczeniu (nie
> > jest suchy), lecz zbita konsystencja. Co
ciekawe
> > smak się zachował. Robię tradycyjnie :
karkówka
> > lub łopatka, wątróbka, boczek i słoninka,
trochę
> > bułki. Gotowanie, mielenie, mieszanie i do
> > obłożonej słoninką formy. Piecze się ślicznie,
ok.
> > godziny, temp. 180. Gdzie jest błąd? Starsze
> > Panie, a bardzo dobre gospodynie, radziły nie
> > dodawać całych jajek tylko osobno bitą pianę,
ale
> > jestem pewna, że Mama tak nie robiła. Szkoda,
że
> > nie zdążyła przekazać pewnych tajemnic.
Próbowałam
> > już przykrywać pergaminem i filią al. Jakby
> > problem był w samej masie mięsnej. Może
wspólnie
> > coś poradzimy, pomóżcie wprawne gospodynie.
> > Grupę czytam już od długiego czasu, problemem
> > konsystencji pasztetu się nie spotkałam.
> >
> > Z poważaniem
> >
> > KZU
> >
> >
> >
> > --
> >
> > --
> > Archiwum grupy:
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> >
>
>
--
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|