Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Problem z sernikiem na zimno
Date: Mon, 26 Jan 2004 10:30:06 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 27
Message-ID: <bv2mmn$r0n$1@inews.gazeta.pl>
References: <bv0i3s$4gl$1@atlantis.news.tpi.pl> <bv0joj$b2e$1@inews.gazeta.pl>
<bv2lnk$ce3$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cj251.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1075109400 27671 80.54.206.251 (26 Jan 2004 09:30:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Jan 2004 09:30:00 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: bajarka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188719
Ukryj nagłówki
Użytkownik Medea napisał:
> W takim razie od czego tężeje ta Twoja masa serowa? Ja dodałam kiedyś tylko
> pół galaretki i niestety masa była za rzadka.
? :)
Ona nie jest jakaś rzadka od zarania, a tłuszcz tężeje od chłodu w lodówce.
Przypuszczam, że inaczej to robimy. Surowy sernik najczęściej robię w
maju i czerwcu, najlepsze wtedy masło, ser i jajka, a do takiego muszą
być rzeczywiście bardzo dobre. Kupowane w tzw. baby, sprawdzonej.
Ucieram w makutrze (tak, tak) masło, kiedy już jest niemal spienione
dodaję na przemian po odrobinie sera (wcześniej mielonego)i dobrze
ubitych żółtek z cukrem - ucieram. Kiedy już wszyskie te składniki
(masło, ser, żółtka) tworzą puszystą, jednolitą masę, dodaję bakalie,
wykładam (nie wylewam! To ma konsystencję do wykładania) na biszkoptowy
krążek, wcześniej upieczony i oczywiście wystudzony, na wierzchu układam
mnóstwo poziomek (czy innych owoców, ale z poziomkami najlepszy) i
zalewam niewielką ilością galaretki, tyle tylko, by się poziomki
trzymały. Daję do lodówki.
Gotowe.
A jak Wy robicie, że to jest lejące się i trzeba usztywniać żelatyną?
Pytam z ciekawości, bo raczej nie zamienię 'swojego' sernika surowego na
żaden inny ;)
--
pa, BasiaBjk
|