Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 349


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2015-02-13 20:36:03

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL wrote:

> Dnia Fri, 13 Feb 2015 18:39:15 +0100, XL napisał(a):
>
>> Dnia Fri, 13 Feb 2015 15:44:35 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> XL wrote:
>>>
>>>>> A ten Wergiliusz i jego Eneida, to kiedy byli?
>>>
>>>
>>> To jest podstawowe pytanie, na które usiłujesz uniknąć odpowiedzi.
>>
>> To jest podstawowe pytanie DLA CIEBIE - ja znam odpowiedź.
>>
>> A pogardliwie tu określany "słowiański Mickiewicz" na tyle był znany we
>> Francji, aby taki Hugo mógł z jego twórczości coś zerŻnąć.
>
> ...co oczywiście nie znaczy, że zRZynać musiał. Chooooociaż... gdyby
> czasami gdzieś na polu zboże Żął i zwłaszcza je zŻął, to by znaczyło, że i
> zŻynać byłoby mu dane, ale szczerze w to wątpię - raczej nie był Żeńcą,
> doŻynek nie urządzał.
>
> PS. To tak tonem dygresji.

Odpowiem na dygresję - owszem, zastanawiałam się, która forma "zrzynania"
jest prawidłowa. Wybrałam niewłaściwą, do czego sie przyznaję. I nie będę
się wykręcać niepolskością współczesnego języka polskiego.


--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2015-02-13 20:50:33

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 13 Feb 2015 13:28:28 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:mcfms8vqeg2i$.quwk441w8lyc$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 13 Feb 2015 12:46:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>>> a już w dodatku (o zgrozo!) rzeczywi÷cie "Francuzi tłumnie siý jýzyka
>>>> polskiego uczyli":
>>>> "(...)w 1840 roku obj˘ł katedrý jýzyków słowiańskich w Collčge de
>>>> France,
>>>> (...) Na wykłady Mickiewicza uczýszczało wielu znanych twórców,
>>>> działaczy
>>>> i my÷licieli, w tym George Sand[19]." (za Wiki)
>>>
>>> Ja znam osobiście osobę która studiowała japonistykę w Polsce,
>>> co wcale nie znaczy że Polacy się tłumnie języka japońskiego uczą.
>>
>> JEDNĄ? - no to fakt, jedna nie znaczy. Ale wiesz, JEDNAK się tłumnie uczą:
>> http://tiny.pl/q3wcz
>> Znasz może kursy, które trwają pomimo braku kursantów?
>
> Ty jednak masz poważny problem z wyciąganiem wniosków z argumentów.

Z wyciąganiem wniosków, jakich OCZEKUJESZ - na pewno.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2015-02-13 20:52:20

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 13 Feb 2015 20:30:17 +0100, krys napisał(a):

> A ty bedziesz nam tu standardy wyznaczać. Zwłaszcza bulwą jako korzeniem
> spichrzowym ziemniaka.

Bulwa ziemniaka to podziemne organy spichrzowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2015-02-13 20:53:32

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 13 Feb 2015 20:52:20 +0100, XL napisał(a):

> Dnia Fri, 13 Feb 2015 20:30:17 +0100, krys napisał(a):
>
>> A ty bedziesz nam tu standardy wyznaczać. Zwłaszcza bulwą jako korzeniem
>> spichrzowym ziemniaka.
>
> Bulw

y

> ziemniaka to podziemne organy spichrzowe.

j.p.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2015-02-13 21:24:21

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-12 21:40, obywatel XL uprzejmie donosi:
> Dnia Thu, 12 Feb 2015 14:29:04 -0600, Pszemol napisał(a):
>> "XL"<i...@g...pl> wrote in message
>> news:tj5l0pmsm759$.1c6uvjn4c5ec9$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Thu, 12 Feb 2015 19:29:53 +0100, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2015-02-12 18:47, obywatel XL uprzejmie donosi:
>>>>> Dnia Thu, 12 Feb 2015 10:29:28 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "Puszek jej niewinności" albo "puszek mego panieństwa" - genialne!
>>>>>
>>>>> Ściągnięte od Mickiewicza - "kobieto, puchu marny".
>>>>> Wielkiemico, tyszmipoeta. Przetwarza, a nie tworzy.
>>>>
>>>> Ależ przecież wszystko jest przetworem. Albo marnym. Albo zmarynowanym.
>>>>
>>>
>>> Ho ho, no to ten Mickiewicz TO dopiero (prze)twórca był! No zero
>>> oryginalności! same podróby wszędzie :-}
>>>
>>> PS. ...tylko czemu jakoś zawsze to miernota od Poety kopiuje, a nigdy
>>> odwrotnie...
>>> :->
>>
>> Dla Ciebie, być moze, Mickiewiczy jest tu ideałem do naśladowania,
>> ale mi się puszek niewinności dużo bardziej podoba niż puch marny.
>
> ...ponieważ nie znasz współczesnego Mickiewiczowi znaczenia słowa "marny",
> gdyż, jak już wiemy, nie chodziłeś do LO 3-)
> Ja (chodziłam, więc) je znam - i dlatego bardzo, ale to BARDZO mi się ten
> mickiewiczowski marny puch podoba.

Ale że z Adamem?

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2015-02-13 21:31:28

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-13 o 06:48, bbjk pisze:
> W dniu 2015-02-12 o 21:27, FEniks pisze:
>
>> No, ale że Hašek też? I to od Mickiewicza? To dopiero kompot!
>
> Ale przecież Mickiewicz zerżął to od Wergiliusza z Eneidy, info dla
> tych chlubiących się licealnym wykształceniem, a i w libretcie
> Rigoletta słychać przecież La donna e mobile, _qual piuma al vento_,
> co można podejrzewać, że zostało zerżnięte od Victora Hugo bardziej,
> niż od słowiańskiego Adama.

To zależy, co właściwie było przedmiotem rżnięcia oraz naszego tutaj
zainteresowania. Jeżeli kobieta jako istota zmienna, to rzeczywiście
mogło zacząć się u Wergiliusza (a pewnie nawet jeszcze wcześniej). Ten
do puchu nie porównywał, w każdym razie nie w tym fragmencie, o który
chodzi, sprawdziłam.*
Jeśli natomiast rżnięciu miałby podlegać "puch", to wydaje mi się, że w
tym fragmencie cytowanym przez Jarosława autor miał na myśli coś
zupełnie innego pod tym "puszkiem niewinności" niż Mickiewicz pod
"puchem marnym". ;-) No, ale może się mylę.

Ewa
--

*Varium et mutabile semper femina (En. IV 569n.)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2015-02-13 22:56:47

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-13 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-02-13 o 06:48, bbjk pisze:
>> W dniu 2015-02-12 o 21:27, FEniks pisze:
>>
>>> No, ale że Hašek też? I to od Mickiewicza? To dopiero kompot!
>>
>> Ale przecież Mickiewicz zerżął to od Wergiliusza z Eneidy, info dla
>> tych chlubiących się licealnym wykształceniem, a i w libretcie
>> Rigoletta słychać przecież La donna e mobile, _qual piuma al vento_,
>> co można podejrzewać, że zostało zerżnięte od Victora Hugo bardziej,
>> niż od słowiańskiego Adama.
>
> To zależy, co właściwie było przedmiotem rżnięcia oraz naszego tutaj
> zainteresowania. Jeżeli kobieta jako istota zmienna, to rzeczywiście
> mogło zacząć się u Wergiliusza (a pewnie nawet jeszcze wcześniej). Ten
> do puchu nie porównywał, w każdym razie nie w tym fragmencie, o który
> chodzi, sprawdziłam.*
> Jeśli natomiast rżnięciu miałby podlegać "puch", to wydaje mi się, że w
> tym fragmencie cytowanym przez Jarosława autor miał na myśli coś
> zupełnie innego pod tym "puszkiem niewinności" niż Mickiewicz pod
> "puchem marnym". ;-) No, ale może się mylę.

A pytałaś Mickiewicza, jak z nim oczywiście chodziłaś, oczywiście do Liceum?

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2015-02-13 23:06:46

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
news:54de5d72$0$2196$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dla Ciebie, być moze, Mickiewiczy jest tu ideałem do naśladowania,
>>> ale mi się puszek niewinności dużo bardziej podoba niż puch marny.
>>
>> ...ponieważ nie znasz współczesnego Mickiewiczowi znaczenia słowa
>> "marny",
>> gdyż, jak już wiemy, nie chodziłeś do LO 3-)
>> Ja (chodziłam, więc) je znam - i dlatego bardzo, ale to BARDZO mi się ten
>> mickiewiczowski marny puch podoba.
>
> Ale że z Adamem?

A może Adam w ogóle do LO nie chodził? I co wtedy? Tragedia!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2015-02-13 23:08:42

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:11scf7lgqbuxu.1fubzem3xo45x$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 13 Feb 2015 13:25:55 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:2aso1wz4orhu$.1xmbzisri7pkc$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 13 Feb 2015 12:46:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> Nie wiem co zrobiłaś niedawno z czytnikiem niusów ale odkręć
>>>> to co zmieniłaś bo popsułaś bardzo polskie znaki diakrytyczne....
>>>
>>> Też nie wiem, ale
>>
>> ... już naprawiłam, no nie? :-)
>
> Niczego nie zrobiłam. Po prostu jak widzisz AKURAT już nie było w moim
> poście cytatów z innych osób, które być może miały zły charset. Tego mnie
> uczyli... nie, nie w LO, trochę później.

Ktoś Cię oszukał albo sam nie wiedział co gada i bajał głupoty.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2015-02-13 23:10:08

Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:1g2s9tiibpzlw$.s75r8irg9xef$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 13 Feb 2015 13:28:28 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:mcfms8vqeg2i$.quwk441w8lyc$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 13 Feb 2015 12:46:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>>> a już w dodatku (o zgrozo!) rzeczywi÷cie "Francuzi tłumnie siý jýzyka
>>>>> polskiego uczyli":
>>>>> "(...)w 1840 roku obj˘ł katedrý jýzyków słowiańskich w Collčge de
>>>>> France,
>>>>> (...) Na wykłady Mickiewicza uczýszczało wielu znanych twórców,
>>>>> działaczy
>>>>> i my÷licieli, w tym George Sand[19]." (za Wiki)
>>>>
>>>> Ja znam osobiście osobę która studiowała japonistykę w Polsce,
>>>> co wcale nie znaczy że Polacy się tłumnie języka japońskiego uczą.
>>>
>>> JEDNĄ? - no to fakt, jedna nie znaczy. Ale wiesz, JEDNAK się tłumnie
>>> uczą:
>>> http://tiny.pl/q3wcz
>>> Znasz może kursy, które trwają pomimo braku kursantów?
>>
>> Ty jednak masz poważny problem z wyciąganiem wniosków z argumentów.
>
> Z wyciąganiem wniosków, jakich OCZEKUJESZ - na pewno.

Dokładnie. Nie bardzo wiem jak mam pisać żeby do nawet Ciebie trafiło.
Musiałbym każde zdanie obkładać 2-3 zdaniami tłumaczenia którego
inni grupowicze tutaj zdecydowanie nie potrzebują... Jesteś wyjątkowa :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 20 ... 30 ... 35


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?
ciekawostka kulinarna
gęsi pipek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »