Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prodziz - jak go uzywac :)
Date: Wed, 6 Dec 2000 10:47:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <90l1s7$fik$1@news.tpi.pl>
References: <013f01c05f60$9d44ba00$07041eac@min.mofnet.gov.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 976095943 15956 213.25.246.186 (6 Dec 2000 09:45:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Dec 2000 09:45:43 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38363
Ukryj nagłówki
"Izabela Modzelewska" <k...@m...gov.pl> wrote in message
news:013f01c05f60$9d44ba00$07041eac@min.mofnet.gov.p
l...
> Pierwszy raz w zyciu jestem posiadaczka prodziza...
> Iza Modzelewska
Prodiż z francuskiego prodige= rzecz cudowna:))
Mozna i ciasto i mieso , nic zlego nie stanie sie z zapachami. Myjesz
dolna czesc jak reszte naczyn, gorna ze spiralami i szybka przecierasz na
wilgotno.
Rowniez mozna mieso w rekawie a takze mozna do prodiza jak jest wiekszy
a tortownica mniejsza wlozyc tortownice z ciastem i upiec.Wszystkie
kombinacje sa dozwolone:)
Ja w prodizu pieke na swieta ( i nie tylko ) karkoweczke bez kosci
natarta sola(vegeta) i majerankiem a nastepnie obmazona na patelni z
wszystkich stron i siup do prodiza az bedzie miekka( proba widelcem) i zlota
( naokolo mozna wrzucic nieobrane zabki czosnku ).
Z karkoweczki wytapia sie tluszczyk wiec mikroskopijnie dodac wody na
poczatek. A jaki z tego pieczenia wychodzi potem sosik :)) ktory po
zastygnieciu w miseczce daje super galaretke i po wierzchu smalczyk.
Mozna piec udka z kurczaka- ale kup wieksze bo maja tendencje do
zmniejszania sie podczas pieczenia:)no i pamietac o podlaniu troche woda,
bo udka nie sa tak soczyste jak karkowka.
Mozna pod koniec pieczenia udek wrzucic naokolo prawie ugotowane(ale nie
rozsypujace sie ziemniaczki w wiekszych czastkach i one wtedy wchlona sosik,
dojda i cale danie masz juz gotowe.
Itd,itp...smacznego Jola
|