Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosba o pomoc - Zoladki z indyka
Date: Fri, 16 Feb 2001 09:16:23 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: [jduszczynska friko6.onet.pl]@213.25.123.146
Message-ID: <96inku$gpb$1@news.onet.pl>
References: <96hms8$a$1@news.onet.pl>
Reply-To: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.123.146
X-Trace: news.onet.pl 982311390 17195 213.25.123.146 (16 Feb 2001 08:16:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Feb 2001 08:16:30 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44157
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Darek" <d...@b...gnet.pl> napisał...
> Tak sie zlozylo, ze zostalem sam w domu a w lodowce znalazlem 1 kg
zoladkow
> z indyka.
> Nie bardzo wiem co z tym mozna zrobic (doswiadczenie podpowiada, ze cos
> pysznego).
> Bardzo prosze o jakis prosty przepis.
Po prostu udusić... tak jak żołądki z kurczaka...
A dokładnie jak...
Rozmrozić. Umyć. Osuszyć. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz - najlepiej masełko,
ale może być olej - wtedy mniejsza szansa na przypalenie tłuszczu. Obsmażyć
porządnie, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę jeszcze posmażyć i podlać
wodą. Dusić do miękkości - żołądki indycze wymagają około dwóch godzin.
Zaraz na początku duszenia doprawić - wtedy mięsko dobrze przejdzie
przyprawami - uwaga z solą, bo jemy po prawie całkowitym odparowaniu wody.
Należy uważać, czy aby przy duszeniu woda nie odparowała całkowicie -
ewentualnie wodę uzupełniamy.
No i najważniejsze - czym doprawiamy: ziele angielskie, listek laurowy,
pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir i sól...
Hmm... Jeden taki indyczy żołądek mi starcza jako porcja obiadowa, a dwa to
już na pewno.
Smacznego!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|