Data: 2001-02-16 09:09:37
Temat: Re: Prosba o pomoc - Zoladki z indyka
Od: "Darek" <d...@b...gnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Tak sie zlozylo, ze zostalem sam w domu a w lodowce znalazlem 1 kg
> zoladkow
> > z indyka.
> > Nie bardzo wiem co z tym mozna zrobic (doswiadczenie podpowiada, ze cos
> > pysznego).
> > Bardzo prosze o jakis prosty przepis.
>
> Po prostu udusić... tak jak żołądki z kurczaka...
> A dokładnie jak...
> Rozmrozić. Umyć. Osuszyć. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz - najlepiej
masełko,
> ale może być olej - wtedy mniejsza szansa na przypalenie tłuszczu.
Obsmażyć
> porządnie, dodać drobno pokrojoną cebulkę, chwilę jeszcze posmażyć i
podlać
> wodą. Dusić do miękkości - żołądki indycze wymagają około dwóch godzin.
> Zaraz na początku duszenia doprawić - wtedy mięsko dobrze przejdzie
> przyprawami - uwaga z solą, bo jemy po prawie całkowitym odparowaniu wody.
> Należy uważać, czy aby przy duszeniu woda nie odparowała całkowicie -
> ewentualnie wodę uzupełniamy.
> No i najważniejsze - czym doprawiamy: ziele angielskie, listek laurowy,
> pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir i sól...
> Hmm... Jeden taki indyczy żołądek mi starcza jako porcja obiadowa, a dwa
to
> już na pewno.
> Smacznego!
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
Dziekuje za przepis !
Lece po przyprawy i do dziela :-)
Pozdrawiam
Darek
|