Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: "dorka" <d...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prośba o radę
Date: Thu, 15 Jan 2004 17:16:24 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 53
Message-ID: <bu6e87$2fv9$1@mamut.aster.pl>
References: <WwjNb.131482$Tz1.12291@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: 10.70.1.244
X-Trace: mamut.aster.pl 1074183239 81897 10.70.1.244 (15 Jan 2004 16:13:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Jan 2004 16:13:59 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186935
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krecia" <k...@p...fm> napisał w wiadomości
news:WwjNb.131482$Tz1.12291@news.chello.at...
Czy możecie polecić mi coś, co chętnie
> zje się po męczącej podróży, a co mogłabym przygotować dzień wcześniej i w
> niedzielę tylko odgrzać?
Niedawno Paulinka podawala przepis na gulasz segedynski w wydaniu polskim.
Smakuje swietnie, na drugi dzien jest jeszcze lepszy.
Ja dalam wiecej slodkiej papryki, nie przesmazalam jej razem z cebula,
dodalam dopiero w trakcie duszenia. Czosnek wlozylam na samym koncu.
A tu przepis:
Składniki:
3 duże cebule
1 papryka czerwona
40 dag karczku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
20 dag kiszonej kapusty
kminek
liść laurowy
0,25 l rosołu
cukier
słodka papryka
olej
Wykonanie:
Cebule usmażyć na oleju razem z surową papryką, dodać łyżkę słodkiej
papryki, następnie pokrojony w kostkę karczek, obsmażyć. Do tego wszystkiego
dodać przecier pomidorowy i roztarty ząbek czosnku.
Na koniec dodać kiszoną kapustę, kilka ziaren kminku, 1 liść laurowy, zalać
rosołem i dusić ok. 1 godziny.
Danie na pewno nie należy do lekkostrawnych, ale w zimie jest genialnym
ciepłym posiłkiem. Nie wiem czemu nazywa się gulasz, dla mnie to taka
wariacja na temat bigosu. Po prostu palce lizać:).
--
Pozdrawiam
Paulinka
Dorota
> Z góry dziękuję i pozdrawiam
> K.
|