Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proszę o pomoc
Date: Fri, 16 Jan 2004 11:27:29 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 49
Message-ID: <bu8eae$852$1@opal.futuro.pl>
References: <bu6afn$5r9$1@opal.futuro.pl>
<0...@4...com>
<bu6cij$aqm$1@opal.futuro.pl> <bu6kou$m0s$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1074248846 8354 62.233.238.11 (16 Jan 2004 10:27:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Jan 2004 10:27:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187054
Ukryj nagłówki
> > Zapomniałam, że istnieją na świecie zupy :))
> Wrzuce Ci jutro przepis na zupe kukurydziana - dobra, sycaca, pysznosci.
To ja czekam :)
> A rypka ...
> filet z pstraga kup albo calego pstraga - na ile osob gotujesz?
Ogólnie to na jedną.
Pstrąg (cały, z oczami) do upieczenia leży miesiąc zamrożony i co już myślę,
że byłoby fajnie, to jakoś rypki mi odchodzą w zapomnienie :) To chyba po
wigilii, bo był właśnie pstrąg pieczony, karp smażony, karp w galarecie i
ryba po grecku no i jeszcze postne śledzie w śmietanie i tak się tego
najadłam, że chyba mi rypków na 3 lata wystarczy :)
> Zapychanka
> ugotowany makaron dowolnej formy raczej krotkiej
> drobno pokrojone i podsmazone kawalki wedlin - moga byc rozne pomieszane
> pieczarki straktowane jak wyzej
> cebula straktowana jak wyzej
> proporcje jak kto lubi
> smietana gesta tak z pol szklanki
> pieprz albo pieprz ziolowy
> Wyzej wymienione skladniki zmieszac, wypelnic nimi naczynie do zapiekania
> posypac startym serem
> wrazic na jakies pol godziny do piekarnika
> i juz
>
Zapiekanki ogólnie fajna rzecz, przypomniało mi się co ja jeszcze zimowego
robię i to zrobię, przepisu tak w proporcjach nie pamiętam dokładnie ale to
było jakoś tak:
spód jak na pizzę na grubym spodzie
na wierzch: 1,5 kg podduszonej koniecznie czerwonej cebuli (i to jest powód,
dla którego robię to danie tak rzadko, niech ktoś spróbuje tyle cebuli naraz
obrać i po tym coś widzieć)
podsmażony bekon (pod cebulę na ciasto)
na cebulę: chyba ze 4 jajka całe rozbełtane ze śmietaną wylewamy na to
na to żółty ser
Piekło się to w blaszce okrągłej małej albo małej prostokątnej w
temperaturze pizzowej tak około godziny, jeśli ktoś chce mogę podać dokładny
przepis, bardzo to było sycące i najlepiej smakowało z ketchupem i z piwem.
--
Kinga "Słowotok" Macyszyn
*Jeśli za pieniaczy uważasz osoby, które były uprzejme zwrócić
koleżance Kindze 'Słowotok' Macyszyn uwagę, że grupa dyskusyjna
to nie irc i dzięki temu Kinga 'Słowotok' Macyszyn zaczęła
się pienić, to tak, jestem zdecydowaną pieniaczką* [Aneta Reluga]
|