Data: 2004-01-16 10:27:29
Temat: Re: Proszę o pomoc
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Zapomniałam, że istnieją na świecie zupy :))
> Wrzuce Ci jutro przepis na zupe kukurydziana - dobra, sycaca, pysznosci.
To ja czekam :)
> A rypka ...
> filet z pstraga kup albo calego pstraga - na ile osob gotujesz?
Ogólnie to na jedną.
Pstrąg (cały, z oczami) do upieczenia leży miesiąc zamrożony i co już myślę,
że byłoby fajnie, to jakoś rypki mi odchodzą w zapomnienie :) To chyba po
wigilii, bo był właśnie pstrąg pieczony, karp smażony, karp w galarecie i
ryba po grecku no i jeszcze postne śledzie w śmietanie i tak się tego
najadłam, że chyba mi rypków na 3 lata wystarczy :)
> Zapychanka
> ugotowany makaron dowolnej formy raczej krotkiej
> drobno pokrojone i podsmazone kawalki wedlin - moga byc rozne pomieszane
> pieczarki straktowane jak wyzej
> cebula straktowana jak wyzej
> proporcje jak kto lubi
> smietana gesta tak z pol szklanki
> pieprz albo pieprz ziolowy
> Wyzej wymienione skladniki zmieszac, wypelnic nimi naczynie do zapiekania
> posypac startym serem
> wrazic na jakies pol godziny do piekarnika
> i juz
>
Zapiekanki ogólnie fajna rzecz, przypomniało mi się co ja jeszcze zimowego
robię i to zrobię, przepisu tak w proporcjach nie pamiętam dokładnie ale to
było jakoś tak:
spód jak na pizzę na grubym spodzie
na wierzch: 1,5 kg podduszonej koniecznie czerwonej cebuli (i to jest powód,
dla którego robię to danie tak rzadko, niech ktoś spróbuje tyle cebuli naraz
obrać i po tym coś widzieć)
podsmażony bekon (pod cebulę na ciasto)
na cebulę: chyba ze 4 jajka całe rozbełtane ze śmietaną wylewamy na to
na to żółty ser
Piekło się to w blaszce okrągłej małej albo małej prostokątnej w
temperaturze pizzowej tak około godziny, jeśli ktoś chce mogę podać dokładny
przepis, bardzo to było sycące i najlepiej smakowało z ketchupem i z piwem.
--
Kinga "Słowotok" Macyszyn
*Jeśli za pieniaczy uważasz osoby, które były uprzejme zwrócić
koleżance Kindze 'Słowotok' Macyszyn uwagę, że grupa dyskusyjna
to nie irc i dzięki temu Kinga 'Słowotok' Macyszyn zaczęła
się pienić, to tak, jestem zdecydowaną pieniaczką* [Aneta Reluga]
|