Data: 2007-04-24 09:42:00
Temat: Re: Przejście na dietę ubogą w tłuszcz może wywoływać silne stresy
Od: "OlekK" <o...@o...au>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> wrote in message
news:f0kftn$1p6$1@inews.gazeta.pl...
> OlekK pisze:
>
>>>>>co wiecej, poniewaz niestety zafikswoalas sie na tym tluszczu, tak
>>>>
>>>>bardzo nie mozesz zrozumiec istoty jaka chca przekazac w wypowiedzi,
>>>>
>>>>>kiedy tluszcz porownywany jest to min alkoholu.
>>
>> dlaczego akurat tluszcz? tego w artykule nie zauważylem.
>
> Poniewaz psychologiczne skutki odstawienia w przypadku diety
> "wysokotluszczowej" (radze przyjrzec sie jej skladowi BTW, moze Krystyna
> przestanie w koncu histeryzowac i wypisywac glupoty na temat tego
> artykulu...) utrzymywaly sie wielokrotnie dluzej, niz w przypadku
> odstawienia diety wysokoweglowodanowej.
>
>> Chyba, że to wynika bezposrednio z faktu, że myszki wolaly tluszcz od
>> samego poczatku, a weglowodany traktowaly jako cos minimalnie lepszego
>> niz normalne zarcie.
>
> A to tez manipulacja. Obie diety: HF i HC, byly przez myszki wyraznie
> preferowane w stosunku do diety standardowej, na jakiej zostaly wychowane.
> Dopiero porownanie parami diety HF z dieta HC wykazalo statystycznie
> istotna preferencje w kierunku tej pierwszej. Nie mozna z tych faktow w
> zaden sposob wysnuc wniosku, ze pokarm wysokoweglowodanowy myszy
> traktowaly jako "cos minimalnie lepszego niz normalne zarcie".
Nie musialem się namanipulować aż tak bardzo po przeczytaniu zdania:
"Mice showed a significant preference for the HF
over the HC diet (p < .001; Figure 1 C)."
biorąc pod uwagę slowo "significant".
|