Data: 2004-10-30 19:54:44
Temat: Re: Przepis na chleb
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo chwalony na grupie byl przepis:
"Chlebek - a w zasadzie dwa :)
Komponenta:
1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
50g swiezych drozdzy
1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
1 czubata lyzka soli
2-3 lyzki stolowe oliwy
maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
posypania
Sposob przygotowania:
Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze
przez mieszanie ich lapka.
wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
lapka.
wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
czubata
lyzke (stolowa) soli
wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
stolowe).
Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas wyjmowania
i
skorka odlazla od miazszu)
ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka
sie
nie spalila.
podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
Do foremek sie je WLEWA!!! :D
W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa objetosc
2-
2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
ziaren
slonecznika czy sezamu.
Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam, ale
na
pewno go wykorzystam.
Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
zsechl.
MNIAM :)
Fiona"
Pozdrawiam.
Basiek.
|