Data: 2004-10-31 07:40:44
Temat: Re: Przepis na chleb
Od: "Kasia" <k...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:cm0ri1$jh3$1@opal.icpnet.pl...
> Bardzo chwalony na grupie byl przepis:
>
> "Chlebek - a w zasadzie dwa :)
>
> Komponenta:
>
> 1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke
> (ok.50st.C)
> 50g swiezych drozdzy
> 1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
> 1 czubata lyzka soli
> 2-3 lyzki stolowe oliwy
> maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
> posypania
>
> Sposob przygotowania:
> Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej
> drozdze
> przez mieszanie ich lapka.
> wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
> lapka.
> wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
> czubata
> lyzke (stolowa) soli
> wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
> stolowe).
>
> Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce
>
> W tym czasie nie leniuchujemy tylko:
>
> smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
> zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas
> wyjmowania
> i
> skorka odlazla od miazszu)
>
> ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.
>
> Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.
>
> w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka
> sie
> nie spalila.
>
> podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie
>
> Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
>
> Do foremek sie je WLEWA!!! :D
>
> W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
> objetosc
> 2-
> 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.
>
> To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
> ziaren
> slonecznika czy sezamu.
>
> Pani Magdalenie dziekuje za podpowiedz: z kminkiem jeszcze nie robilam,
> ale
> na
> pewno go wykorzystam.
>
> Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogole sie nie
> zsechl.
>
> MNIAM :)
>
> Fiona"
>
> Pozdrawiam.
> Basiek.
>
Wszystko fajnie, wczoraj zrobiłam według przepisu i jakby to powiedzieć,
fatalna porażka, nie mówiąx już o tym, że wcale nie wlewało się do foremki,
tylko trzeba było je zawzięcie przekładać, takie się zrobiło gęste... Może
ktoś ma jakieś sugestie dlaczego tak się stało???
Kasia
|