Data: 1999-12-22 14:00:19
Temat: Re: Przepis na zaziki.
Od: "tea" <b...@d...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka wrote in message <3...@k...ias.wat.waw.pl>...
>
>Pozwole sobie nie zgodzic sie - jogurt ma byc gesty, a nie galaretowaty (do
>Bakomy dodaja zelatyne) - ja uzywam Danone.
>
Wiem, że używają, ale z jogurtami jak z innymi produktami - kwestia gustu.
Nie upieram się przy Bakomie, ale Danone po prostu nie cierpię, a spróbuj
dodać tego do sosu - zwarzy się jak nic. Poza tym nie wiedzieć czemu Danone
naturalny jest lekko słodkawy. Chyba najlepiej było by zrobić jogurt
samodzielnie .
>
>>sól. Zmiksować. Obrać ogórek, pokroić w drobną kosteczkę,
>
>Tu, podobnie jak Artur Nowacki, tez mysle, ze lepiej ogorek utrzec na tarce
>i osaczyc.
>
ja kroję ogorek z tego względu, że IMHO starty nawet na bardzo grubej tarce
traci całą swoją "ogórkowatość" (o smak mi chodzi, a właściwe o zmianę zmaku
przy zmianie konsystencji). Po prostu lubię jak mi coś w sosiku lekko
chrupie między zębami - a starty ogórek w tzatziki przypomina mi zbytnio
mizerię, której od dzieciństwa nie cierpię. Ale rzeczywiście, raz próbowalam
tureckiego tzatziki i ogorek był poszatkowany.
Pozdrowienia
Herbatka
|