« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-16 08:25:59
Temat: Przepisu na golonke pyszna szukamWitam
Otoz moj nowy (1 slownie pierwszy)hi hi hi i pewnie jedyny mezus
chcialby sprobowac jak smakuje golonka. A ja oczywiscie jeszcze nie
umiem takich cudeniek w kuchni wyczyniac. Prosbe ogromna wiec
posylam o przepis na goloneczke (a jak by tak jeszcze taka, ktora w
szykowarze moglabym zrobic....ach).
Pozdrowionka
Bunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-16 08:34:02
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukamBunia:
> Witam
>
> Otoz moj nowy (1 slownie pierwszy)hi hi hi i pewnie jedyny mezus
> chcialby sprobowac jak smakuje golonka. A ja oczywiscie jeszcze nie
> umiem takich cudeniek w kuchni wyczyniac. Prosbe ogromna wiec
> posylam o przepis na goloneczke (a jak by tak jeszcze taka, ktora w
> szykowarze moglabym zrobic....ach).
Klasycznie, to golonkę dogolić (bo pewnie jeszcze szczecina się ostała)
i do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie, liście bobkowe, parę ziaren
pieprzu i sól. Gotować, aż będzie miękkie, ale nie rozwalone (pi razy
drzwi godzina * waga w kg). W szybkowarze chyba połowa czasu, ale trzeba
uważać, coby się nie rozwaliła. Ja dodaję jeszcze suszonej jarzynki.
Można dać marchewkę, pietruszkę, pasternak i seler.
Do tego kiszona kapusta, puree z grochu i kartofle.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 08:49:37
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukam
> Klasycznie, to golonkę dogolić (bo pewnie jeszcze szczecina się ostała)
> i do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie, liście bobkowe, parę ziaren
> pieprzu i sól. Gotować, aż będzie miękkie, ale nie rozwalone (pi razy
> drzwi godzina * waga w kg). W szybkowarze chyba połowa czasu, ale trzeba
> uważać, coby się nie rozwaliła. Ja dodaję jeszcze suszonej jarzynki.
> Można dać marchewkę, pietruszkę, pasternak i seler.
>
> Do tego kiszona kapusta, puree z grochu i kartofle.
>
> Waldek
===============
Taka golonke mozna wrzucic (przed zjedzeniem)
do goracego piekarnika na 30 min. aby sie slicznie
zrumienila. A jak jeszcze masz piwo do polewania....
waldek
===============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 09:29:26
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukamWaldek schrieb:
>>Klasycznie, to golonkę dogolić (bo pewnie jeszcze szczecina się ostała)
>>i do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie, liście bobkowe, parę ziaren
>>pieprzu i sól. Gotować, aż będzie miękkie, ale nie rozwalone (pi razy
>>drzwi godzina * waga w kg). W szybkowarze chyba połowa czasu, ale trzeba
>>uważać, coby się nie rozwaliła. Ja dodaję jeszcze suszonej jarzynki.
>>Można dać marchewkę, pietruszkę, pasternak i seler.
>>
>>Do tego kiszona kapusta, puree z grochu i kartofle.
>>
>>Waldek
>
>
> ===============
> Taka golonke mozna wrzucic (przed zjedzeniem)
> do goracego piekarnika na 30 min. aby sie slicznie
> zrumienila. A jak jeszcze masz piwo do polewania....
...i do picia. Ale wtedy bym nogi nie obgotowywał, tylko od razu smażoną
robił. Zabejcować ino trzeba.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 09:34:44
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukam
>Klasycznie, to golonk? dogoli? (bo pewnie jeszcze szczecina si? osta?a)
>i do garnka z wod?. Doda? ziele angielskie, li?cie bobkowe, par? ziaren
>pieprzu i sól. Gotowa?, a? b?dzie mi?kkie, ale nie rozwalone (pi razy
>drzwi godzina * waga w kg). W szybkowarze chyba po?owa czasu, ale trzeba
>uwa?a?, coby si? nie rozwali?a. Ja dodaj? jeszcze suszonej jarzynki.
>Mo?na da? marchewk?, pietruszk?, pasternak i seler.
>
>Do tego kiszona kapusta, puree z grochu i kartofle.
>
>Waldek
a musztarda? a krzan? a ogorek kiszony lub korniszon? No?
Trys, doswiadczona w golonkach - mozesz ludzi tu popytac....nawet
zdjecia sa...
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 10:19:55
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukam
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:rjcqquk7323nhlgk2aib22qbp33q3o1oeg@4ax.com...
>
>
> Trys, doswiadczona w golonkach - mozesz ludzi tu popytac....nawet
> zdjecia sa...
No tak sama sie wstydzisz link podac ;-)
http://www.dv.com.pl/pl-rec-kuchnia/spotkanie.php
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 10:22:28
Temat: Re: Przepis na golonke pyszna( P)
Użytkownik "Bunia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3DAD2297.660A08D6@poczta.onet.pl...
> Witam
>
> Otoz moj nowy (1 slownie pierwszy)hi hi hi i pewnie jedyny mezus
> chcialby sprobowac jak smakuje golonka. A ja oczywiscie jeszcze nie
> umiem takich cudeniek w kuchni wyczyniac. Prosbe ogromna wiec
> posylam o przepis na goloneczke (a jak by tak jeszcze taka, ktora w
> szykowarze moglabym zrobic....ach).
> Bunia
oj Bunia, Bunia, szalejesz kulinarnie ostatnio.
Specjalnie dla mlodej pary wklepuje prosty przepis na golonke z Wysokich
Obcasow (GW) autorstwa Agnieszki Kreglickiej ( tej od slynnych warszawskich
restauracji):
Golonka
4 osoby- 3 godziny
4 golonki wieprzowe
wloszczyzna
kilka ziarenek pieprzui ziela angielskiego
butelka piwa
Oplukane golonki wlozyc do mocno osolonego wrzatku z przyprawami i warzywami
(wrzatku a nie zimnej wody- to jest zasada na inne potrawy gotowane- jak
potrzebujemy mieso- to wkladamy do wrzatku aby zasklepily sie pory i smak
zostal w srodku- a jak zupa- to odwrotnie- do zimnego- wtedy wszystkie smaki
przechodza do wywaru- przypominam Jola L-L) . Gotowac na malym ogniu (ok.
1,5 godz).Glosno mysle, ze na szybkowar to jakies 40-45 min. daj. Wyjete z
wody golonki wstawic do goracego piekarnika i podpiekac (polewajac co jakis
czas piwem), az skorka sciemnieje a mieso bedzie mieciutkie.Podawac z piwem
, chlebem, grochem , musztarda i chrzanem.
Pamietam, jak wiele lat temu podczas czestych wyjazdow moich rodzicow ,
zatrzymywalismy sie w jakims malym miasteczku (chyba pod Poznaniem- ale
glowy nie dam- musze mame podpytac) gdzie zawsze byla znakomita golonka z
grochem purre.Teraz patrze- a kreglicka podaje przepis na te purre.To
wlepiam jak ktos zapotrzebuje:))
Groch do golonki:
------------------------
duzo wychodzi 1 godzina
500 g zoltego luskanego grochu
50-100gr wedzonego boczku
sol, pieprz 1 cebula pokrojona w kostke
Groch namoczyc w wodzie na noc. Ugotowac w sporej ilosci wody do
miekkosci, odcedzic, zmiksowac.
Boczek pokroic w kostke ,podsmazyc z cebula, dodac groch. Wymieszac,
doprawic i podawac goracy do tej golonki.Z cisnieniowym to trzeba uwazac, bo
jak robie grochowke i gotuje 40 min to - ja tak akurat lubie- groch sie
rozplywa i zageszcza te grochowke ale wzrokowo go nie widac:))
Mysle, ze do cisnieniowego jakies 20 minut a potem podgladac:))
buziaczki Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 11:36:27
Temat: Re: Przepis na golonke pyszna( P)Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:aojejg$9ag$1@news.tpi.pl...
> Groch namoczyc w wodzie na noc. Ugotowac w sporej ilosci wody do
> miekkosci, odcedzic, zmiksowac.
> Boczek pokroic w kostke ,podsmazyc z cebula, dodac groch. Wymieszac,
> doprawic i podawac goracy do tej golonki.Z cisnieniowym to trzeba uwazac,
bo
> jak robie grochowke i gotuje 40 min to - ja tak akurat lubie- groch sie
> rozplywa i zageszcza te grochowke ale wzrokowo go nie widac:))
> Mysle, ze do cisnieniowego jakies 20 minut a potem podgladac:))
Ja sie tak zastanawiam nad tym namaczaniem grochu, bo jak go (albo cokolwiek
innego wymagajacego namaczania) gotuje w szybkowarze to wlasnie nie namaczam
i i tak sie ugotuje. Moze jakas refleksja na ten temat?
Pozdrawiam
misiorek :o)
m...@p...onet.pl
m...@a...katowice.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 11:41:59
Temat: Re: Przepis na golonke pyszna( P)
Użytkownik "misiorek :o)" <m...@a...katowice.pl> napisał w wiadomości
news:aojj1j$414$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> Ja sie tak zastanawiam nad tym namaczaniem grochu, bo jak go (albo
cokolwiek
> innego wymagajacego namaczania) gotuje w szybkowarze to wlasnie nie
namaczam
> i i tak sie ugotuje. Moze jakas refleksja na ten temat?
> misiorek :o)
ja tez nie namaczam przy grochowce,
a ten przepis z WO jest na zwykly garnek i dlatego jest namaczanie
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 12:09:19
Temat: Re: Przepisu na golonke pyszna szukam
>>
>> Trys, doswiadczona w golonkach - mozesz ludzi tu popytac....nawet
>> zdjecia sa...
>
>No tak sama sie wstydzisz link podac ;-)
>http://www.dv.com.pl/pl-rec-kuchnia/spotkanie.php
raczej tak...taka kompromitacja...
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |