Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Rablinka <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepisy z anchois
Date: Mon, 02 Jul 2007 14:58:22 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 83
Sender: r...@8...160.121.2
Message-ID: <f6aspi$6rh$3@news.wp.pl>
References: <1...@5...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1183381106 7025 82.160.121.2 (2 Jul 2007 12:58:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Jul 2007 12:58:26 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <1...@5...googlegroups.com>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000753-0, 2007-07-01), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.12 (Windows/20070509)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298351
Ukryj nagłówki
p...@o...pl napisał(a):
> Witam!
>
> Otrzymalem z wloch duzy (0,7l) sloik z anchois - stoi w lodowce od
> dluzszego czasu, a ja nie wiem jak go spozytkowac - tzn. jedyne co mi
> przychodzi do glowy to pizza. Sa okrutnie slone, wiec na kanapki nie
> bardzo sie nadaja, pizza w domu to nie to samo co w pizzerii, wiec na
> razie sobie stoja i niewiele ich ubylo.
> Czy Szanowni Grupowicze mogliby podpowiedziec jakis ciekawy przepis z
> wykorzystaniem tych rybek?
>
> Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
> Pawel
>
Może coś z tego Ci przypasuje?
ANCHOIS
16 pieczarek
1/2 szklanki białego wytraw-nego wina
2 łyżki oliwy do nasmarowania formy
Farsz:
8 filetów anchois
1 jajo
1 łyż-ka oliwy
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki natki pie-truszki
sól, pieprz
Pieczarki umyć i obrać. Oderwać trzonki od kapeluszy.
Trzonki posiekać, od kape-luszy odciąć brzegi. Filety
anchois i posie-kane trzonki przesmażyć na oliwie. Dodać
natkę pietruszki, jajko, połowę bułki tartej, wymieszać,
przyprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić
farszem, posypać resztą bułki tartej, ułożyć w naczy-niu
żaroodpornym wysmarowanym oliwą, polać winem i piec 20 minut
w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
MAŚLAKI PO SKÓRNICKU
300 g młodych maślaków
3 ogonki liściowe z selera naciowego
sok z cytryny
Sos:
2 żółtka
1 łyżeczka pasty anchois
1 łyżeczka koniaku
3 łyżki oliwy
cykoria
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki razem z
trzonkami. Skropić sokiem z cytryny. Ogonki selera umyć,
obrać z włókien, pokroić na kawałki i też skropić sokiem z
cytryny. Przygotować sos: w miseczce utrzeć żółtka, pastę
anchois i resztę soku cytrynowego. W trakcie ucierania
dodawać po kropli oliwę. Kiedy sos będzie gładki dodać
koniak, wymieszać. Dodać sól i pieprz. Ułożyć na talerzu
liści cykorii, napełnić je maślakami i selerem i polać sosem.
SOS TUŃCZYKOWY WYKWINTNY
3/4 szkl majonezu
3 łyżki oleju
100 g tuńczyka z puszki
20 g kaparów
3 fileciki anchois
1 łyżeczka łagodnego keczupu
sól, biały pieprz
Majonez rozprowadzić olejem energicznie mieszając. Tuńczyka
osączyć z oleju, zmiksować z anchois. Dodać opłukane kapary.
Połączyć z majonezem. Doprawić solą , pieprzem i keczupem.
Wprawdzie przepisy osobiście przeze mnie nie wypróbowane,
ale brzmią smakowicie.
Pozdrawiam i proszę o opinie
Rablinka
|