Data: 2007-07-02 12:58:22
Temat: Re: Przepisy z anchois
Od: Rablinka <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
p...@o...pl napisał(a):
> Witam!
>
> Otrzymalem z wloch duzy (0,7l) sloik z anchois - stoi w lodowce od
> dluzszego czasu, a ja nie wiem jak go spozytkowac - tzn. jedyne co mi
> przychodzi do glowy to pizza. Sa okrutnie slone, wiec na kanapki nie
> bardzo sie nadaja, pizza w domu to nie to samo co w pizzerii, wiec na
> razie sobie stoja i niewiele ich ubylo.
> Czy Szanowni Grupowicze mogliby podpowiedziec jakis ciekawy przepis z
> wykorzystaniem tych rybek?
>
> Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
> Pawel
>
Może coś z tego Ci przypasuje?
ANCHOIS
16 pieczarek
1/2 szklanki białego wytraw-nego wina
2 łyżki oliwy do nasmarowania formy
Farsz:
8 filetów anchois
1 jajo
1 łyż-ka oliwy
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki natki pie-truszki
sól, pieprz
Pieczarki umyć i obrać. Oderwać trzonki od kapeluszy.
Trzonki posiekać, od kape-luszy odciąć brzegi. Filety
anchois i posie-kane trzonki przesmażyć na oliwie. Dodać
natkę pietruszki, jajko, połowę bułki tartej, wymieszać,
przyprawić solą i pieprzem. Kapelusze pieczarek napełnić
farszem, posypać resztą bułki tartej, ułożyć w naczy-niu
żaroodpornym wysmarowanym oliwą, polać winem i piec 20 minut
w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
MAŚLAKI PO SKÓRNICKU
300 g młodych maślaków
3 ogonki liściowe z selera naciowego
sok z cytryny
Sos:
2 żółtka
1 łyżeczka pasty anchois
1 łyżeczka koniaku
3 łyżki oliwy
cykoria
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki razem z
trzonkami. Skropić sokiem z cytryny. Ogonki selera umyć,
obrać z włókien, pokroić na kawałki i też skropić sokiem z
cytryny. Przygotować sos: w miseczce utrzeć żółtka, pastę
anchois i resztę soku cytrynowego. W trakcie ucierania
dodawać po kropli oliwę. Kiedy sos będzie gładki dodać
koniak, wymieszać. Dodać sól i pieprz. Ułożyć na talerzu
liści cykorii, napełnić je maślakami i selerem i polać sosem.
SOS TUŃCZYKOWY WYKWINTNY
3/4 szkl majonezu
3 łyżki oleju
100 g tuńczyka z puszki
20 g kaparów
3 fileciki anchois
1 łyżeczka łagodnego keczupu
sól, biały pieprz
Majonez rozprowadzić olejem energicznie mieszając. Tuńczyka
osączyć z oleju, zmiksować z anchois. Dodać opłukane kapary.
Połączyć z majonezem. Doprawić solą , pieprzem i keczupem.
Wprawdzie przepisy osobiście przeze mnie nie wypróbowane,
ale brzmią smakowicie.
Pozdrawiam i proszę o opinie
Rablinka
|