Data: 2005-09-09 12:25:41
Temat: Re: Przetwory - kilka pytań
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
batory napisał(a):
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
> napisał w wiadomości news:dfrp7t$nr7$1@inews.gazeta.pl...
>
>>1. Co się pasteryzuje, a co nie - od czego to tak naprawdę zależy?
>>2. Chyba Magda Basset pisała kiedyś o robieniu powideł w piekarniku, też bym
>>chciała, podzielicie się doświadczeniami?
>>
>
> Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła. Powidła
> winny być smażone (powolutku) przez kilka dni, aby dobrze odparowały - wtedy są
> trwałe.
Małe uzupełnienie, dobre powidła otrzymasz wówczas aż uzyskasz 60% masy
suchej.
Tak wiec zacznij od ich zwazenia na samym poczatku.
pozdr. Jerzy
|