Data: 2011-10-03 11:20:56
Temat: Re: Przetwory z cukinii
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 03 Oct 2011 08:37:26 +0200, wolim wrote:
> Witam.
> Mam sporo cukinii i nie wiem co z niej zrobić.
> Cukinia, jak cukinia, raczej sama w sobie bez smaku...
> Próbowałem kiedyś marynować w zalewie jak do ogórków konserwowych, ale z
> miernym powodzeniem (bez smaku).
>
> Macie jakieś pomysły?
>
> Jak nie, to zwyczajnie zapasteryzuję i będzie jako dodatek do leczo na
> zimę...
Ja po raz pierwszy zrobiłem wg banalnego przepisu znalezionego w necie:
składniki:
3-4 cukinie, szklanka cukru, szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli
Wykonanie: cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części. Usunąć nasiona.
Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w kostkę. Włożyć do słoików. Zagotować
zalewę i zalać słoiki. Zakręcić lekko i pasteryzować 15 min (od
zagotowania wody). Wyjąć i dokręcić wieczka.
Dodam, że wyszła pyszna jako dodatek do kanapek z wędliną i mięs na
zimno.
Pozdrawiam.
|