Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcoa1a$4h$2@inews.gazeta.pl>
<jcocb9$8rj$1@inews.gazeta.pl> <jcodbc$bp6$1@inews.gazeta.pl>
<1h0jojektupgx.ow8rbilnqjr9$.dlg@40tude.net>
<jcofnv$j5u$1@inews.gazeta.pl>
<ulahsgxarux2.v1cq0an2ycss$.dlg@40tude.net>
<jcplmp$e3e$1@inews.gazeta.pl>
<pyxz48ousk5q$.ajpuek4k8rbc$.dlg@40tude.net>
<jcq2k9$oh2$1@inews.gazeta.pl>
<10558ex7ljnkv$.13x6zmvg80sdr.dlg@40tude.net>
<jcqr1h$ek6$1@inews.gazeta.pl>
Date: Tue, 20 Dec 2011 21:52:34 +0100
Message-ID: <1ogq7a4v5a9sg$.1ojvvof1ufv2w.dlg@40tude.net>
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.253.132
X-Trace: 1324414360 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1213 79.185.253.132:52996
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340058
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 20 Dec 2011 21:26:24 +0100, Nixe napisał(a):
> Podejrzane, czyli na pierwszy rzut oka wyglądające tak, że odechciewa
> się nawet wchodzić ;-)
Nie oceniam na oko, tylko po zapachach. Jeśli już "pierwszy rzut", to u
mnie na pewno nosa.
>
>>> sezonowych
>>> lodziarniach czy innych tego typu przybytkach.
>
>> U nas w Kielcach, odkad szerzy się salmonella,
>
> Czyli jednak lokalizacja też ma znaczenie ;-)
> W Trójmieście się nie szerzy :P
Szerzy, i to drogą, która nie występuje nawet w Kielcach:
http://gdynia.naszemiasto.pl/archiwum/344532,salmone
lla-w-powietrzu,id,t.html
"W próbkach powietrza pobranych nad morzem wykryto m.in. bakterie kałowe,
gronkowca białego, a także pleśnie. Możliwość zachorowania zależy m.in. od
odporności organizmu i liczby bakterii w powietrzu.
Z dala od plaż też może być niebezpiecznie. Zwłaszcza, gdy powieje znad
Szadółek...
- Dotąd wiadomo było, że źródłem salmonelli są najczęściej pokarmy
białkowe. W naszych warunkach - surowe jaja, mięso drobiowe. Ale żeby
salmonella występowała w powietrzu... O tym jeszcze nikt nie słyszał. -
mówi Małgorzata Michalska z Zakładu Ochrony Środowiska i Higieny Transportu
IMMiT, z zespołu badawczego, który odkrył bakterie nad Szadółkami. -
Badania na wysypisku robiliśmy dwukrotnie, najpierw wiosną, potem jesienią
2000 roku. W środowisku robi się je bardzo rzadko, więc mocno zaskoczyły
nas ich wyniki. Potem występowaliśmy o grant, by móc zbadać pracowników tam
zatrudnionych. Odmówiono nam.
Salmonellę badano za pomocą urządzenia do poboru powietrza, na którego
końcówkę nakłada się filtr żelatynowy. Właśnie na nim osadzają się bakterie
i grzyby. Filtr kładzie się następnie na pożywkę. Na niej dojrzewają
bakterie. W przypadku Szadółek obrodziły wyjątkowo obficie. "
--
XL
|