Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przyrządzanie tatara.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przyrządzanie tatara.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 349


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2009-01-21 13:12:33

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Roman Rumpel <r...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek pisze:
>
ie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>> zrazowej.
>>
>
> O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy
> wolowej.. Najszlachetniejszej czesci wolu :-)

Ja piszę o smaku, nie o szlachetności. Nie odmawiam nikomu prawa od
robienia tatara z polędwicy, ale wolę innego.


--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.

Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2009-01-21 13:22:35

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 21 Jan 2009 14:11:12 +0100, Roman Rumpel napisał(a):

>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo.

Raczej jednak tak: z braków zaopatrzeniowych wzięły się inne gatunki
wołowiny w tatarze, ujętym zwlaszcza w knajpianych menu.

> I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz.

Tatara nie znam? - żartujesz sobie.

> Moim zdaniem jest lepszy,

Tia, i na pewno robisz go z mielonego mięsa...
Bo nie wyobrażam sobie, żebyś ligawę czy zrazową ustrugał na miazgę łyżką,
jak w klasycznym przepisie. A to ważne - wszelkie włókienka i resztki
scięgien czy powięzi zostają wyeliminwane. Czyli - tylko polędwica. To nie
wymysł, lecz praktyczne względy, prócz smakowych.
:->

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2009-01-21 15:46:13

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "Bluzgacz" <p...@w...org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl76tl$a04$1@news.onet.pl...

> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo. I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz. Moim zdaniem jest lepszy, a polędwicę
> zostawiam na befsztyki albo stroganoff

Nie rozmawiaj z tym przyglupem.
Ona poza bigosem nie potrafi niczego zrobic, a do tego o jej guscie
kulinarnym sadzi fakt, ze najbardziej z majonezow lubi Kielecki hehehe.
Zawsze bede to wspominal, bo to o czyms swiadczy i jeszcze ma czelnosc mowic
cos o gustach w kuchni albo dawac rady...
Uwazaj, bo to zwykly troll.
--
Bluzgacz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2009-01-21 15:59:17

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: maxter <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 21-01-2009 o 11:47:02 Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):

> Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>
>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji
>>>> jedzenia
>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się
>>>> przyrządzać
>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>
>>> :-O
>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co
>>> prawda
>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>
>>
>> Co to to nie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>> zrazowej.
>
> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP

Kiedyś jadłem tatara ale zamiast oleju było przemielone zmieszkanie z
mięsem masło-też w/g mnie ciekawa kompozycja była..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2009-01-21 16:16:27

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 21 Jan 2009 16:59:17 +0100, maxter napisał(a):

> Dnia 21-01-2009 o 11:47:02 Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>>
>>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji
>>>>> jedzenia
>>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się
>>>>> przyrządzać
>>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>>
>>>> :-O
>>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co
>>>> prawda
>>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>>
>>>
>>> Co to to nie
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Kiedyś jadłem tatara ale zamiast oleju było przemielone zmieszkanie z
> mięsem masło-też w/g mnie ciekawa kompozycja była..

W sumie to ileż się daje tego oleju/oliwy? - tyle, aby tylko nadać połysk i
gładkość potrawie. Może być i masło, czemu nie, ale raczej nie mam ochoty
spróbowac, chyba konserwatystka jestem...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2009-01-21 18:06:28

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "! CHÓRĄŻY ! TÓRPEDA !" <p...@z...com> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP

nie pierdol klucho, polędwicę morzna zastompić zrazówką i jest ok, a jak
ci nie smakuje to rzryj te sfoje pomyje z kapuchy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2009-01-21 18:08:11

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "! CHÓRĄŻY ! TÓRPEDA !" <p...@z...com> szukaj wiadomości tego autora

Roman Rumpel pisze:
>
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo. I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz. Moim zdaniem jest lepszy, a polędwicę
> zostawiam na befsztyki albo stroganoff
>
>

o właśnie, mądże powiedziane
aha, nie odpisuj temu trolowi Ixelka, bo to co wypisuje to żenada do
sześcianu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2009-01-21 18:10:03

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Diabelson <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

>
> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".

poskrob Panslaviste, a okarze sie rze to Hazar

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2009-01-21 18:10:33

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Diabelson <h...@s...org> szukaj wiadomości tego autora

Marek (UK) pisze:
> Cześć Als
> Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100 w
> <news:1nl3b057s6oa.1eafh1saf7hxt.dlg@40tude.net> napisałeś:
>
>> Od razu się przyznam - lubię tatara.
>
> odradzam oliwe, wprowadza niepotrzebnie swoj wlasny zapach. najlepiej
> olej roslinny, jakis (prawie) bezwonny - mięso musi pachniec swoim
> zapachem, ktory jest absolutnie wspanialy. nawet piszac te slowa slina
> pcha mi sie do ust... :)
>

mmmmm :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2009-01-21 21:04:07

Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Lolalny Lemur <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Als pisze:
> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> różnych gatunkach wołowiny.

U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.

> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.

Na własnym talerzu? Widelcem "zawijając" do środka.

LL

--
Nasze: http://picasaweb.google.com/Elske72
*Lemury porozumiewaja sie za pomoca roznych dzwiekow
- niektore przypominaja odglosy wielorybow i policyjna
syrene, inne, jak u lemura wari, smiech szalenca.*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 35


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kuchenka elektryczna i gazowa - koszty eksploatacji
Rozumiem Panslava
ciasteczka piwne
KAPUSNIAK...
Yerba mate i ciśnienie - jako to jest?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »